Napar długowieczności z trzech ziół. Codziennie popijają go stulatkowie z "niebieskich stref"

Zachowanie młodego wyglądu, dobrego samopoczucia i witalności to marzenie niejednego z nas. Podstawą jest oczywiście dobrze zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze, aktywność fizyczna, oraz odpowiednia ilość snu. Warto również sięgnąć po prozdrowotne napoje. W poniższym artykule znajdziesz przepis na napar długowieczności, sprawdzimy, jak go zrobić, oraz jakie ma właściwości.

Jak zrobić domowy napar długowieczności? | Fot.123RF/Picsel/ Canva Pro

Spis treści:

Zastanawiasz się, jakie tajemnicze składniki znajdują się w naparze długowieczności? Receptura napoju opiera się na ziołach śródziemnomorskich, które wykorzystywane są od czasów starożytnych. Oregano, szałwię i rozmaryn bez trudu znajdziesz w każdym sklepie spożywczym, czy zielarskim. Podpowiemy ci, jak zadbać o zdrowie z domowym naparem długowieczności. 

Sprawdź także: Wystarczy dodać szczyptę do porannej kawy. Zahamuje apatyt i pozwoli szybciej schudnąć

Napar długowieczności – sekret stulatków z "niebieskich stref"

Niebieskie strefy długowieczności to miejsca na świecie, w których ludzie żyją najdłużej. W Europie należy do nich włoska wyspa Sardynia oraz grecka wyspa Ikaria. Długowieczność mieszkańców tych regionów przypisuje się między innymi diecie śródziemnomorskiej, która przez dietetyków uważana jest jako jedna z najzdrowszych, a także spokojnemu stylowi życia, pozbawionego pośpiechu oraz nadmiernego stresu. Dania kuchni śródziemnomorskiej bogate są w warzywa, owoce, ryby, owoce morza oraz oliwę z oliwek. Produkty te doskonale wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, pomagają zadbać o prawidłowe ciśnienie, poziom cholesterolu i cukru we krwi, wzmacniają serce i chronią je przed chorobami, np. zawałem. Wykazują również działanie przeciwutleniające, dzięki czemu wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, oraz wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. W śródziemnomorskich potrawach znajdziemy również mnóstwo ziół, zarówno tych świeżych, jak i suszonych. Można wykorzystywać je nie tylko do gotowania, ale i zrobić z nich prozdrowotne napary. Mieszkańcy "niebieskich sfer" często popijają ziołowe napoje zamiast klasycznej kawy, czy herbaty. 

W naparze długowieczności znajduje się między innymi oregano, które przede wszystkim ma doskonały wpływ na układ pokarmowy, wspiera trawienie, pomaga pozbyć się wzdęć i gazów. Polecane jest także w przypadku wystąpienia niestrawności, czy zgagi. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, pomaga także w przypadku kaszlu. W oregano obecne są także witaminy A, C, E i K, oraz minerały, potas i cynk. W oregano znajdują się również składniki fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym, które nie tylko zapobiegają stanom zapalnym, oraz zmniejszają ryzyko nowotworów, ale i zapobiegają wystąpieniu chorób cywilizacyjnych. Przypisuje się mu także działanie uspokajające. 

Drugim składnikiem naparu długowieczności jest szałwia, wykazuje szereg właściwości korzystnie wpływających na organizm. Ma działanie  przeciwzapalne, antybakteryjne i dezynfekujące. Pomaga w przypadku dolegliwości żołądkowych oraz wspiera pracę wątroby. Szałwia przyczynia się także do stabilizowania poziomu cukru we krwi. 

Ostatnim składnikiem napoju jest rozmaryn, który wspiera układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, pomaga w przypadku kataru, czy bólów głowy. Bardzo dobrze działa na trawienie, pomaga na uporczywe wzdęcia, a także ma właściwości zapobiegające chorobie wrzodowej. Podobnie jak pozostałe zioła wykazuje działanie antyoksydacyjne, ma właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Rozmaryn ma także właściwości rozgrzewające i pobudzające krążenie, wspiera pracę serca, łagodzi bóle mięśniowe i reumatyczne. Pomaga również zadbać o prawidłowy poziom cukru we krwi, oraz wspiera prawidłową pracę wątroby. 

Napar długowieczności – przepis i zastosowanie

Przygotowanie naparu długowieczności jest banalnie proste, zaopatrz się w dobrej jakości suszoną szałwię, oregano i rozmaryn, ten ostatni świetnie sprawdzi się również w formie świeżych gałązek. Do dzbanka wsyp po dwie łyżeczki każdego z ziół i zalej je gorącą wodą, około litr do półtora litra. Odstaw na kilka minut, a następnie przecedź napar. Możesz wlać go do termosu, aby dłużej był ciepły. Popijaj go małymi łykami przez cały dzień. 

Przeciwwskazaniem do picia napoju jest ciąża i karmienie piersią. Nie poleca się go również osobom, które przyjmują leki rozrzedzające krew. 

Źródła: medonet.pl, auraherbals.pl, izielnik.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Dodaj kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta jak chmurka »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Idealna dla sercowców i osób, które chcą schudnąć. Pij zamiast czarnej kawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
20
Przekąski Ogórki małosolne

Sezon na ogórki małosolne jest krótki więc polecam już przygotować.

Odsłon: 189

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5