Napar na oczyszczenie organizmu. Efekty poczujesz już po kilku dniach

Każdy zna tę przyprawę i chętnie używa jej w kuchni, np. do gulaszów czy zup. Niewiele osób wie jednak, że można z niej przygotować prozdrowotny napój. Dowiedz się, jak zrobić napar z liści laurowych i na co tak właściwie pomaga ten specyfik. Sprawdź jego dawkowanie i lecznicze właściwości.

Wystarczy połączyć przyprawę z wodą, aby zrobić napar z liści laurowych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Liście laurowe - właściwości

Liście laurowe posiadają wiele właściwości korzystnie wpływających na organizm. Roślina ta charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi, przeciwgrzybicznymi, napotnymi, przeciwwirusowymi i detoksykującymi. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, wspiera układ krwionośny, oraz może być stosowany przy gojeniu się ran.Liść laurowy działa również łagodząco w przypadku wystąpienia skórnych dolegliwości. Będzie pomocy przy leczeniu trądziku, łuszczycy, grzybicy, czy łupieżu.

Przyprawę stosuje się w leczeniu zapalenia stawów, jak i stanów zwyrodnieniowych stawów i kości. Szeroko znane jest również zastosowanie jej jako środka wspierającego układ pokarmowy. Liście laurowe poprawiają trawienie, ponadto pomagają w przypadku bólu brzucha, zatruciach pokarmowych, a także łagodzą skutki choroby wrzodowej.

Znajdziesz w nich witaminy A, C, oraz szereg witamin z grupy B, nie brakuje w nich również magnezu, potasu, żelaza, wapnia, czy kwasu foliowego. Oprócz witamin i minerałów zawierają substancje takie jak: flawonoidy, olejki eteryczne, garbniki, czy pektyny.

Sprawdź także: 

Na co pomaga napar z liści laurowych?

Właściwości liści laurowych wskazują, że napój będzie mieć zbawienny wpływ na organizm. To prawda, pomoże usprawnić jego funkcjonowanie na wiele sposobów. Prozdrowotna mikstura złagodzi bóle reumatyczne. Przede wszystkim jednak to świetne domowe remedium na problemy z układem trawiennym. Na co jeszcze pomaga napar z liści laurowych? Skutecznie oczyści organizm z toksyn i przyspieszy proces odchudzania. 

Jak zrobić napar z liści laurowych?

Przygotowanie naparu z liści laurowych jest naprawdę proste. Na początku zmiel dokładnie liście laurowe, przełóż je do małego garnka i zalej szklanką wody. Następnie całość zagotuj i trzyma jeszcze na średnim ogniu przez ok. pięć minut. Tak przyrządzony domowy specyfik przelej do termosu, zakręć i odstaw na ok. pięć godzin, aby liście oddały swoją esencję.

Po upływie wyznaczonego czasu musisz przecedzić go przez bardzo drobne sitko lub nawet materiał (brzegi suszonych liści są ostre i mogą poranić jamę ustną, więc zrób to ostrożnie). Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku. 

Jak pić napar z liści laurowych?

Skoro wiesz już, jak zrobić napar z liści laurowych, musisz jeszcze odkryć, jak pić ten prozdrowotny napój. Kuracja naparem z liści laurowych jest raczej krótkotrwała, ale bardzo intensywna. Choć zajmie ci zaledwie trzy dni, to w ich ciągu będziesz musiał pić po 1/4 łyżeczki w 20-minutowych odstępach przez 12 godzin

Pamiętaj, że stosowanie naparu z liści laurowych należy od razu przerwać, jeśli pojawią się jakiekolwiek niepożądane objawy (np. wysypka lub ból brzucha).

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Komu posłuży chleb bez pszenicy? Korzyści i pułapki chleba bez glutenu »

Księżycowe mleko: Przysmak przywołujący Morfeusza oraz głęboki sen każdej nocy »

Wiosenne czyszczenie kostki brukowej. Jak samemu umyć kostkę, ile kosztuje czyszczenie kostki brukowej? »

Materiał pierwszy raz pojawił się: 24.04.2023 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1564

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 328

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5