Napar z jej liści pomaga na bezsenność, migreny, działa przeciwzapalnie. Do czego stosować miętę truskawkową?

Mięta zielona, pieprzowa czy pomarańczowa to bardzo popularne rodzaje tej rośliny. Czy wiesz jednak, jakie właściwości ma mięta truskawkowa i czym się charakteryzuje? Jej zastosowanie w kuchni jest równie ciekawe, a jej zapach pokochają wszyscy fani owoców.

Mięta truskawkowa rozkurcza, wycisza i pobudza trawienie. To tylko część jej właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mięta truskawkowa to roślina, która łączy w sobie właściwości mięty i piękny zapach truskawek. Dla miłośników tych owoców to prawdziwy rarytas i świetny dodatek do codziennej kuchni. Jak stosować jej listki i jak zrobić napar z mięty truskawkowej?

Sprawdź także: Jest tak zdrowe, że można jeść codziennie. Jak przygotować oczyszczający koktajl z kiwi?

Jakie właściwości ma mięta truskawkowa?

Łatwa w uprawie mięta już w starożytności była uznawana za roślinę leczniczą. Dzięki zawartości antyoksydantów, olejków eterycznych, witamin i minerałów ma korzystny wpływ na organizm. Jakie właściwości ma mięta truskawkowa?

Przede wszystkim działa przeciwbakteryjnie, rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pomaga łagodzić ból gardła, infekcję i migrenę, obniża ciśnienie krwi. Mięta truskawkowa wycisza, uspokaja i wspiera w leczeniu bezsenności. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (otyłością, nowotworami, miażdżycą). Mięta truskawkowa hamuje apetyt, pobudza procesy trawienne i eliminuje niekomfortowe wzdęcia. 

Jak zrobić napar z mięty truskawkowej?

Przepis na prozdrowotny napój nie jest ani trudny, ani czasochłonny i wymaga zdobycia tylko dwóch składników. Jak zrobić napar z mięty truskawkowej? Na początku przygotuj kopiatą łyżkę świeżych liści mięty truskawkowej, obmyj pod bieżącą wodą i przełóż je do szklanki. Następnie zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem przez minimum pięć minut. Po tym czasie wyłów roślinę, a płyn wypij.

Na co pomaga napar z mięty truskawkowej? Przede wszystkim wesprze podczas niestrawności żołądka i problemów gastrycznych. Co więcej, jeśli wypłuczesz nim gardło i jamę ustną, zadziała przeciwzapalnie i antybakteryjnie. 

Jak stosować napar z mięty truskawkowej? Na lepsze trawienie pij pół szklanki herbatki na godzinę przed jedzeniem. Przy problemach żołądkowych i jelitowych, można wypić nawet do czterech filiżanek prozdrowotnego napoju.

Mięta truskawkowa - przeciwwskazania

Choć właściwości mięty truskawkowej zachęcają do jej regularnego spożywania, nie wszyscy mogą cieszyć się z jej dobrego wpływu na organizm. Głównym przeciwwskazaniem do spożywania mięty jest refluks przełyku i zgaga, ponieważ roślina nasili nieprzyjemne dolegliwości. 

Mięty truskawkowej nie należy też podawać zbyt małym dzieciom - nie powinna być stosowana poniżej drugiego roku życia. Uważać powinny również kobiety w ciąży i karmiące, a także cukrzycy (mięta może obniżać poziom cukru we krwi).

Długotrwałe używanie mięty truskawkowej przez każdego może spowodować zgagę, problemy z zasypianiem lub wywołać objawy alergiczne.

Mięta truskawkowa - zastosowanie w kuchni

Mięta truskawkowa charakteryzuje się łagodnym i lekko słodkawym smakiem, dlatego będzie świetnym składnikiem w diecie zarówno dorosłych, jak i starszych dzieci. Jej zastosowanie w kuchni jest niezwykle uniwersalne - to wspaniały dodatek do słodkich deserów, jak i bardziej wytrawnych sałatek czy mięs. Orzeźwia kompozycję i ładnie dekoruje talerz. Co jeszcze zrobić z mięty truskawkowej? Rewelacyjnie przyozdobi drink lub będzie jego składnikiem. Pasuje także jako baza naparu lub smakowy dodatek do wody czy lemoniady

Źródło: izielnik.pl, florexpol.eu, wapteka.pl, poradnikzdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Dobre dla starzejącego się mózgu, skóry i kości. W tym wieku włącz do diety »

Słodki przepis od siostry Anastazji. Ten sernik nie pęka i nie opada »

Jędrna fasolka szparagowa z bułką tartą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Domowe Bake Rolls

Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...

Odsłon: 55

15 min
4
Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 4738

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133