Sezon na truskawki

Nazywany jest „czystą rosą”. Zdrowy, ma mnóstwo białka - zastąp nim ziemniaki

W sklepach pojawia się coraz więcej zagranicznych produktów spożywczych. Polacy nie boją się już eksperymentów i chętnie próbują nowych, często egzotycznych smaków. Jednym z nich może być karczoch chiński. Roślina z Azji to skarbnica białka. Dowiedz się, jak jeść czyściec bulwiasty.

Jak jeść czyściec bulwiasty? | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Na pierwszy rzut oka przypomina mało apetyczne, tłuste gąsienice. Tymczasem to pyszne azjatyckie warzywo, które jest prawdziwą skarbnicą białka. Choć czyściec bulwiasty nie jest zbyt popularny w Polsce, to dla miłośników kuchni azjatyckiej będzie to wspaniały przysmak. Dowiedz się, dlaczego roślina może być lepsza nawet od polskiego ziemniaka.

Sprawdź także: Zbija cukier, pomaga zrzucić kilogramy. Jej owoce mają 30 razy więcej witaminy C niż cytryna

Czyściec bulwiasty (karczoch chiński)

Czyściec bulwiasty to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, który naturalnie występuje w Azji. Już w starożytnych Chinach uważano go za znak szczęścia, a do dziś nazywa się go „czystą rosą” lub karczochem chińskim. Do dziś roślinę określa się też japońskim słowem „chorogi”, które oznacza „długowieczność” - wszystko z powodu jej właściwości.

Czyściec rośnie na wysokość ok. 40-50 centymetrów i rzadko kwitnie. Cały skarb kryje się pod ziemią - roślina posiada system korzeniowy, zakończony bulwiastymi zgrubieniami. To właśnie one są jadalną częścią chińskiego karczocha i mają delikatny, lekko orzechowy smak. W Azji hoduje się go jak warzywo. Jego zastosowanie można przyrównać do użycia ziemniaka w polskiej kuchni. Nic dziwnego, że to podstawa lub dodatek wielu dań. Przed gotowaniem wymaga dokładnego oczyszczenia.

Chiński karczoch - skarbnica białka

„Czysta rosa” nie bez przyczyny określana jest mianem rośliny długowieczności. W 100 gramach czyśćca bulwiastego kryje się 80 kalorii. Składa się głównie z węglowodanów i roślinnego białka. 

W naturalnej medycynie chińskiej karczoch służy do łagodzenia objawów przeziębienia. Ze względu na obecność antyoksydantów, wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwdrobnoustrojowe i usuwa szkodliwe substancje z organizmu. Co więcej, poprawia pracę układu odpornościowego i wzmacnia reakcję systemu immunologicznego w przypadku infekcji. W Europie, gdzie uprawia się go od ok. XIX wieku, stosowany jest podobnie jak czyściec lekarski - do leczenia zgagi, biegunki, objawów alergii, bólów głowy, żylaków i stanów zapalanych. 

Czyściec bulwiasty znany jest jednak przede wszystkim jako skarbnica białka roślinnego. To świetne źródło tego składnika odżywczego dla wszystkich wegan i wegetarian, którzy chcą zróżnicowanej diety, bez dużych ilości tłuszczu.

Jak jeść czyściec bulwiasty?

Czyściec bulwiasty to warzywo, które świetnie urozmaici jadłospis. Gdzie kupić chińskiego karczocha? W polskich supermarketach niestety trudno go dostać. Od czasu do czasu pojawia się jednak na półkach w sezonie jesienno-zimowym. Na pewno znajdziesz go też w restauracjach z chińską kuchnią lub kupisz w sklepach internetowych. 

Jak jeść czyściec bulwiasty? W kuchni azjatyckiej zjada się go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Przed podaniem należy go jednak dokładnie oczyścić, co nie jest takim prostym zadaniem. Sprzedawany po oczyszczeniu jest dużo droższy, właśnie ze względu na wysiłek włożony w uciążliwy proces.

Jak czyścić karczocha chińskiego? Najpierw trzeba umyć bulwy w wodzie, odsączyć, a przy pomocy noża usunąć końcówki. Następnie trzeba ułożyć je na ręczniku papierowym lub ściereczce kuchennej i obficie posypać gruboziarnistą solą. Potem wystarczy pocierać warzywem, aby zrobić mu „peeling” i całkowicie usunąć cienką skórkę. Po tej czynności konieczne jest jeszcze opłukanie czyśćca wodą. 

Czyściec bulwiasty lepszy od polskiego ziemniaka

Jak wykorzystać czyściec bulwiasty? Zastosowanie w kuchni tego azjatyckiego „ziemniaka” jest dość uniwersalne. Będzie świetnie smakował po prostu ugotowany w wodzie lub na parze. Podduszenie na maśle tylko podkręci jego smak. Świetnie sprawdzi się też do wegetariańskich i wegańskich dań. Połącz go z pieczonymi batatami, jarmużem i pestkami. 

Jak jeść czyściec bulwiasty? Po ugotowaniu warto polać go sosem lub śmietaną i podać w towarzystwie mięsa czy ryby. Możesz na przykład ugotować je przez trzy minuty w wodzie, a następnie przez ok. 10 minut podsmażać na rozgrzanej oliwie. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z poszatkowaną natką pietruszki i dodaj do podsmażonego karczocha chińskiego. Wymieszaj i zaserwuj jako dodatek do mięsa lub ryby.

Źródło: Smaker.pl, ekologia.pl, bezogrodek.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

29
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

19
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

27