Nieprzepisy na smak wyzwolony!

Wpadłeś tutaj po szybki przepis na coś dobrego? Zaskoczymy Cię. Dziś zamiast przepisów mamy dla Ciebie kilka... nieprzepisów. Podpowiemy, jak zamiast „byle czego” zrobić coś z niczego i wyzwolić smak dania. I jeszcze jedno. Plan zakupów i waga kuchenna nie będą Ci potrzebne!

Znów zabrakło Ci czasu na chodzenie po supermarkecie i wyszukiwanie produktów podanych w przepisie? Przejrzyj szafki i półki w lodówce, a na pewno znajdziesz coś, co będzie pasować do Twojego ulubionego pieczywa i wybranej Fithii do smarowania.

Co to takiego? Przede wszystkim to zupełnie nowy rodzaj produktu, który możemy śmiało nazwać wyzwalaczem smaku. Delikatna nuta zawartych w Fithii olejów tłoczonych na zimno podkreśli smak warzyw, pieczywa, kasz, ziemniaków, jajecznicy... Fithia chce przełamywać rutynę w kuchni i robi to doskonale.

Po otwarciu opakowania możesz zobaczyć ciemniejszą obwódkę - to właśnie oleje tłoczone na zimno, z których każdy ma swój kolor, zapach i smak. Dyniowy, lniany czy słonecznikowy, każdy pasuje do Twoich kulinarnych fantazji. Oto kilka inspirujących podpowiedzi na dobry początek.

Yes Ser!

Znasz to uczucie niepewności, gdy po powrocie do domu głód prowadzi Cię prosto do lodówki? Za jej drzwiami może nic na Ciebie nie czekać, ale na szczęście... jest ser! My znaleźliśmy mozzarellę, a na niższej półce dodatkowo brokuła i świeży koperek. Do tego pieczywo i oczywiście Fithia. Polecamy dyniową, a efekt wygląda tak:

Tuvege

Zwykła kromka z szynką to nuda! Zamiast tego wybraliśmy niebanalne połączenia z Fithią z olejem lnianym tłoczonym na zimno, kolorową rzepą (którą możesz zastąpić również soczyście kolorową rzodkiewką) i zielonym jak wspomnienie wiosny ogórkiem małosolnym prosto z warzywniaka na dole. Wygląda to razem naprawdę apetycznie!

MacAwokado

„Fast food" bez wyrzutów sumienia? Nic prostszego. Dwie małe „MacAwokado" z Fithią zastąpią Ci nawet obiad, a do tego są pełne witamin i białka i są naprawdę sycące. Awokado to także jedno z warzyw, które zatrzymuje najmniej pestycydów i jest źródłem tzw. zdrowych tłuszczów. Jeśli akurat nie masz pod ręką awokado, MacPomidor czy MacPapryka też dadzą się lubić! Zobacz:

MamTomato

Jeśli na pytanie „jakie warzywo masz pod ręką?" odpowiedziałeś „pomidor", to nic dziwnego.
Po prostu w każdej polskiej kuchni pomidor jest i już. Jeśli nie świeży, to we włoskim wydaniu - jako suszony, aromatyczny przysmak zanurzony w pachnącej ziołami oliwie. Fithia z olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno pasuje do tego wprost idealnie:

... i moglibyśmy tak podpowiadać bez końca, ale jesteśmy pewni, że masz już przynajmniej kilka własnych, doskonałych pomysłów na smak wyzwolony z Fithią. Smacznego!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53510

>60 min
115
Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 52

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133