Sezon na truskawki

Obniża poziom glukozy we krwi, koi bolący żołądek. Jak przygotować napar z liści jeżyn?

Liście jeżyny dawniej często i chętnie wykorzystywane były w fitoterapii. Obecnie są już nieco zapomniane, a mogą mieć zbawienny wpływ na zdrowie. Jakie właściwości mają liście jeżyny i na co pomagają? Zbierz je z krzewów, wysusz i zaparz.

Dlaczego warto pić napar z liści jeżyn? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wszyscy doskonale znamy owoce jeżyny, są niezwykle smaczne, mają mnóstwo witamin i minerałów, można jeść je jako samodzielną przekąskę lub wykorzystać w przetworach. Okazuje się, że również liście tej rośliny można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Sprawdź, co znajdziesz w ich składzie, jakie mają właściwości oraz jak zbierać i suszyć liście jeżyn?

Sprawdź także: Jeśli walczysz z oponką na brzuchu i krągłymi udami, ten pomarańczowy koktajl jest dla ciebie. Spala tłuszcz raz-dwa

Liście jeżyny - skład

Liście jeżyny są bogate w składniki, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Przede wszystkim zawierają one garbniki, czyli inaczej taniny. Substancja ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie. Będzie też łagodzić podrażnienia skóry.

Liście jeżyny składają się także z kwasu kawowego o działaniu przeciwutleniającym. Wpływa również przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo. Produkt może dostarczyć do organizmu także proantocyjanidynów oraz triterpenów.

Jakie właściwości mają liście jeżyny?

Liście jeżyn dzięki takiemu składowi mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Z tego powodu zalecane są podczas nieżytu gardła, wystąpienia chrypy czy kaszlu. Może pomóc także przy problemach z żołądkiem czy jelitami.

Liście jeżyny mają także właściwości regulujące ilość krwi podczas miesiączki. Pomagają uporać się z nadmiernym krwawieniem. Wesprze także leczenie białych upławów.

Co najważniejsze, liście jeżyn wpływają na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Przyjmowanie naparu z nich jest więc zalecane dla osób cierpiących na cukrzycę. Będzie świetnym wsparciem leczenia choroby.

Jak zbierać i suszyć liście jeżyn?

Liście jeżyny najlepiej zbierać wiosną lub na początku lata. Wybieramy do tego suche i słoneczne dni. Najwięcej składników wspierających zdrowie zachowamy, zbierając dobro natury w południe. Należy także pamiętać o tym, żeby wybierane liście nie miały przebarwień czy plamek.

Liście jeżyny powinno się suszyć w naturalny sposób. Najlepiej, żeby odbywało się to w zacienionym, ale ciepłym pomieszczeniu. Produkt powinien mieć stały dostęp do powietrza. Po wysuszeniu rozdrabniamy je i przechowujemy w szczelnym opakowaniu.

Jak zrobić napar z liści jeżyny?

Napar z liści jeżyny wykonujemy z wcześniej zebranych i ususzonych roślin. Do szklanki wsypujemy od 1 do 2 łyżek suszonych liści i zalewamy je wrzącą wodą. Naczynie przykrywamy i w ten sposób parzymy przez 10 minut.

Napar z liści jeżyny należy pić małymi porcjami. Dziennie można spożyć nawet do 3 szklanek dziennie napoju z leczniczej rośliny.

Źródło: rozanski.li,  smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Sałatki Sałatka ziemniaczana

W sezonie na nowalijki najsmaczniejsze sałatki zrobimy z młodych ziemniaczków...

Odsłon: 106

30 min
2
>60 min
3
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 842

30 min
25

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20