Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy bólach reumatycznych i kłopotach z jelitami. Jak zrobić ocet z kwiatów czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu kryją w sobie wiele cennych właściwości. Można z nich przygotować prozdrowotny syrop lub ocet. Drugi ze specyfików pomoże przy przeziębieniu, ale też świetnie pobudzi krążenie czy uśmierzy ból stawów. Dowiedz się, kto powinien pić ocet z czarnego bzu i jak go prawidłowo przechowywać.

Ocet z kwiatów czarnego bzu - przepis zawiera tylko dwa składniki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kwiaty czarnego bzu najlepiej zbierać od maja do lipca. Warto w słoneczne dni, żeby mieć pewność, że w środku znajduje się pyłek, nadający słodki smak potrawom, które z nich przygotujesz. Jaki jest przepis na ocet z kwiatów czarnego bzu? Jak go przechowywać, aby nie stracił cennych właściwości? Przekonaj się, jak uniwersalny i zdrowy jest ten domowy specyfik na przeziębienie.

Sprawdź także: Stosuj przy przeziębieniu i grypie. Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? 

Kwiaty czarnego bzu - właściwości

Niewiele osób wie, jak zdrowe są kwiaty czarnego bzu. Właściwości rośliny związane są przede wszystkim z układem immunologicznym i górnymi drogami oddechowymi. Kwiaty wzmacniają odporność, działają wykrztuśnie, rozrzedzając wydzielinę oraz katar. Świetnie rozgrzewają i przyspieszają krążenie. Wykazują także właściwości przeciwwirusowe, moczopędne, przeciwbólowe i oczyszczające. Dzięki zawartości witamin, minerałów, olejków eterycznych oraz antyoksydantów, kwiaty czarnego bzu chronią przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia się organizmu. Pomagają także przy stanach zapalnych, m.in. żołądka czy jelit.

Ocet z kwiatów czarnego bzu - przepis

Właściwości kwiatów czarnego bzu zachęciły cię do przygotowania prozdrowotnego octu, który pomoże profilaktycznie wzmocnić odporność lub zwalczyć infekcję? Przepis na ocet z kwiatów czarnego bzu nie jest trudny do przyrządzenia. Zdobądź niezbędne składniki i pamiętaj, że kwiaty należy zrywać w dniu, w którym chcesz zrobić ocet

Wystarczy połączyć baldachy kwiatowe z octem winnym i jabłkowym, a następnie pozostawić przygotowaną miksturę na kilka dni w ciemnym, ale ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu należy odcedzić ocet. Dokładny przepis na ocet z kwiatów czarnego bzu znajdziesz poniżej:

Ocet z kwiatów czarnego bzu

 Ocet z kwiatów czarnego bzu Zobacz przepis

Ocet z kwiatów czarnego bzu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kto powinien pić ocet z czarnego bzu?

W pierwszej kolejności ocet z kwiatów czarnego bzu wskazany jest dla wszystkich, którzy mają obniżoną odporność. Każdy może go więc profilaktycznie stosować w sezonie grypowym lub w momencie infekcji czy schorzeń dróg oddechowych. Jeśli męczy cię uporczywy katar, chrypka lub kaszel, rozgrzewające i wykrztuśne działanie octu powinno przynieść ulgę.

Domowy specyfik zalecany będzie też osobom ze stanami zapalnymi (chorującym na reumatyzm, stany zapalne żołądka lub skóry) - oczywiście ze względu na jego przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości. Warto pić go dwa razy dziennie - łyżeczkę octu rozpuść w szklance wody.

Jak przechowywać ocet z kwiatów czarnego bzu?

Przepis na domowy specyfik na przeziębienie skończył się na tym, że po kilku dniach należy odcedzić płyn od kwiatów. Jednak co zrobić z nim później? Jak przechowywać ocet z kwiatów czarnego bzu, żeby się nie zepsuł i wciąż miał swoje prozdrowotne właściwości?

Wystarczy, że przelejesz go do szklanych, ciemnych butelek z dobrym, przede wszystkim szczelnym zamknięciem. Muszą być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu.

Ocet z kwiatów czarnego bzu - zastosowanie w kuchni

Wiesz już, że roślinny specyfik możesz stosować jako wsparcie leków podczas infekcji dróg oddechowych. Przyda się też profilaktycznie, aby wzmacniać odporność. Choć możesz go zażywać po prostu po rozcieńczeniu w wodzie, to jest jeszcze jedno ciekawe jego zastosowanie w kuchni. Ocet z kwiatów czarnego bzu świetnie nada się jako dressing do sałatek. Jeśli planujesz więc takie zdrowe śniadanie lub kolację, po prostu polej sałatkę łyżeczką octu - wzmocni to jej smak, ale również uzupełni twój organizm w cenne składniki odżywcze.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, bonavita.pl

Zobacz także:

Makaron z truskawkami: Przepis na polski smak dzieciństwa »

Młoda kapusta w tej postaci smakuje obłędnie. Oto przepis z babcinego zeszytu »

Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ryżowa z ananasem

Prosta, nieskomplikowana , szybka i pyszna sałatka ryżowa z ananasem. Polecam

Odsłon: 24

15 min
4
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1722

15 min
18

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5