Sezon na truskawki

Oliwa czyni cuda

Już starożytni używali oliwy jako leku na oparzenia słoneczne, bóle głowy i brzucha, a liśćmi drzewa oliwnego oczyszczali rany. Arabowie i Izraelici smarowali stopy oliwą z oliwek, aby uchronić się przed ranami spowodowanymi długim marszem, a także przed ukąszeniami jadowitych węży i owadów. Badania dowiodły, że oliwa ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami, między innymi zapobiega nowotworom.

Fot. 123RF/Picsel

Oczyszczanie ran liśćmi oliwnymi to świetny pomysł również dla nas - radzą sobie one z wirusami, bakteriami, a nawet mają właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze. Ekstrakt z liścia oliwnego stosowany jest przy leczeniu zakażenia gronkowcem, paciorkowcem i salmonellą; pomaga również przy leczeniu grzybic.
Oliwa jest łatwo przyswajalnym tłuszczem, korzystniejszym dla człowieka od tłuszczów zwierzęcych. Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pobudzają jelita i wątrobę do produkcji HDL czyli tak zwanego "dobrego cholesterolu". Zmniejsza on stężenie cholesterolu LDL, który w głównej mierze odpowiedzialny jest za choroby serca i układu krążenia. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cukru we krwi, powinny więc być spożywane przez osoby chore na cukrzycę.

Nie tylko dla pań

Oliwa jest sprzymierzeńcem w walce z nadwagą - pobudza trawienie i oczyszcza organizm, a nienasycone kwasy tłuszczowe szybko rozkładają się w procesie przemiany materii, i nie są magazynowane w tkankach tłuszczowych. Będąc na diecie, powinniśmy pamiętać o oliwie, bo nie tylko pomoże zrzucić nam zbędne kilogramy, dostarczy też substancji odżywczych - jest doskonałym źródłem witamin A, E, D i K. Właśnie ze względu na zawartość witaminy E, polecana jest kobietom w ciąży i karmiącym; gdyż dzieci do prawidłowego rozwoju potrzebują dużych ilości tej witaminy.

Oliwa wykazuje ogólne działanie antyrakowe, przede wszystkim zaś przeciwdziała genom wywołującym raka piersi, dzięki obecności kwasu oleinowego. Włączenie do diety oliwy z oliwek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka aż o 9%!
Oliwa zawiera też wapń, który wzmacnia nasze kości i zęby, a podawana dzieciom pomaga w prawidłowym kształtowaniu się kości. Obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzakrzepowe; zapobiega łączeniu się płytek krwi, a tym samym miażdżycy.

Oliwa dla zdrowia i urody

Oliwa wpływa pozytywnie na układ moczowy, pomaga przy nieżycie żołądka; zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się przez likwidację wolnych rodników.
Nie bez znaczenia jest również działanie kosmetyczne oliwy. Od dawna stosowano ją do produkcji mydła, dziś też jest składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry. Świetnie odżywia i nawilża suchą skórę, ma działanie wygładzające i regenerujące, koi podrażnienia. Możemy używać jej do kąpieli, lub do przyrządzania domowych maseczek. Wcierana w wysuszone włosy, odżywia je, nadaje blask i miękkość.

Wykorzystano:
Science Daily

Wikipedia

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 858

30 min
25
30 min
5
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20