Owoce w czekoladzie – jak je przyrządzić?

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, ale nie warto się tym przejmować. Czas wybrać film, uszykować gorącą czekoladę i zapewnić sobie talerz słodkości. Postaw na owoce w czekoladzie, które poprawią humor.

Fot. 123RF/Picsel

Czekolada poprawia nastrój

Szef odmówił ci urlopu? Nie udało się dopiąć ważnego projektu? A może popołudnie przyniosło kolejną kłótnię z przyjaciółką? Czas zakopać topór wojenny... czekoladą! To właśnie ona poprawia nie tylko nastrój, ale również koncentrację, spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Poprawia także pamięć, zatem wszystkie daty i klasówki w szkole nie będą straszne dla dzieci. W czekoladzie trzeba znać umiar i patrzeć na dobry skład. Musi być naturalna, posiadać wysoką zawartość kakao, dobrze jest unikać aromatów, oleju palmowego i substancji konserwujących. I tak czekolada zostanie twoim przyjacielem, ale niestety wrogiem twojej figury, jeśli nie zatrzymasz się na kilku kostkach.

Słodki duet

Owoce z czekoladą to szybki deser, który pasuje na spotkanie z koleżanką, randkę czy imprezę ze znajomymi. Idealnie nadają się do tego truskawki, banany, winogrona, ale również agrest, wiśnie czy suszone owoce. Możesz je polać czekoladą i umieścić na desce lub talerzu. Dużym zainteresowaniem cieszą się owoce na patykach. Jak zrobić oryginalny deser, który zachwyci smakiem i wyglądem?

Deser na patyku

Przygotuj 100 g czekolady mlecznej, 5 kiwi i 1 łyżeczkę masła. Kiwi obierz ze skórki, jednak nie za grubo. Pokrój owoce na szersze plasterki i wbij w jedną z ich stron patyczek do lodów lub do szaszłyków. W rondelku rozpuść masło z czekoladą. Po lekkim ostygnięciu zanurz całe owoce i ułóż plasterki na desce lub tacy. Włóż do lodówki na jedną godzinę, ponieważ deser musi być zmrożony, a czekolada potrzebuje czasu, by stężeć. To samo możesz zrobić z bananami, truskawkami, mandarynkami, jabłkami lub morelami. To nie koniec! Zabawa trwa - użyj kolorowych posypek, pianek i słodkich koralików z białej czekolady.

Słodka połowa

Cały owoc w czekoladzie to zbyt słodko? Zanurz owoce tylko do połowy w czekoladzie. Przygotuj 5 bananów, 100 g mlecznej czekolady, płatki migdałowe i patyki do szaszłyków. Każdego banana obierz ze skórki, odetnij końcówki i pokrój na 2-3 kawałki w zależności od tego, jak długi jest banan. Patyki od szaszłyków złam na 2-3 kawałki i na nich umieść banany.
Włóż do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmij banany i zanurz w czekoladzie same czubki, następnie posyp płatkami migdałowymi. Włóż do zamrażalnika. Wyjmij słodkości przed podaniem ok. 15 minut wcześniej.

Kolorowe szaszłyki

Jeśli owoce zalane w całości w czekoladzie lub do połowy to dla ciebie za mało, skuś się na kolorowe szaszłyki! Na wykałaczce umieść kawałek banana, jedno winogrono zielone, kawałek pomarańczy, plasterek kiwi, jedno winogrono różowe. Zanurz w czekoladzie i włóż do lodówki. To nie lada gratka dla znajomych, ponieważ owoce ukryte w czekoladzie będą tajemnicą!
Jeśli goni czas i lubisz mieć gotowe przekąski w domu, zapraszamy na Allegro!
Zainspiruj się przepisami, które dla Ciebie przygotowaliśmy:

Pralinki na patyku

Pralinki na patyku

Pralinki na patyku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Serniczki na patyku

Serniczki na patyku

Serniczki na patyku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

"Pijana śliwka" w pomarańczy

"Pijana śliwka" w pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszki w czekoladzie

Gruszki w czekoladzie

Gruszki w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5197

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133