Sezon na truskawki

Pięć zaskakujących właściwości ogórków

Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie?

Fot. 123RF/Picsel

W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry.

1. Są źródłem witaminy K

W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Jest ona ważna w procesie krzepnięcia krwi oraz wchłaniania wapnia. Niektórzy badacze twierdzą także, że zapobiega wielu nowotworom. Znaleźć ją można także w innych zielonych roślinach - sałacie, szpinaku, kapuście i brokułach - oraz w ziemniakach, rzepie, awokado, jajkach, serze i jogurcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

2. Wspomagają odchudzanie

Ponad 95 proc. ogórka to woda. Dzięki temu ilość kalorii w porcji tych warzyw jest bardzo niska. Duży ogórek ma jedynie... 13 kcal. Warto włączyć go do diety odchudzającej, np. w formie surowych słupków z dodatkiem guacamole. Pyszna i zdrowa przekąska!

3. Oczyszczają organizm z toksyn

Ogórki nie tylko usprawniają odchudzanie, ale i pozwalają oczyścić organizm z toksyn. Jeśli więc planujemy dietę oczyszczającą, zwróćmy uwagę na to niepozorne warzywo.

Pobierz aplikację smaker

4. Odmładzają

Substancje zawarte w ogórkach - nazywane antyoksydantami - wymiatają z organizmu wolne rodniki, uszkadzające komórki i przyspieszające proces starzenia się organizmu.

5. Poprawiają kondycję skóry

Ogórki to świetny sposób na podrażnioną skórę, opuchliznę i przesuszenie. Warto robić sobie okłady z ogórków także w przypadku poparzeń słonecznych. Ich schładzające właściwości przyniosą dużą ulgę.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 1032

30 min
6
60 min
20
Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 243

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

30
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25