Sezon na truskawki

Pieczona owsianka z rabarbarem

A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki.

SKŁADNIKI

- 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania

- ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru

- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 ¼ szklanki mleka

- ¼ łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 3 truskawki

PRZYGOTOWANIE

Krok 1
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.
Krok 2
Do miski wsypujemy płatki owsiane, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Podgrzewamy lekko mleko, aby było ciepłe. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko, miód i ekstrakt waniliowy.
Krok 3
Do miski wsypujemy płatki owsiane, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Podgrzewamy lekko mleko, aby było ciepłe. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko, miód i ekstrakt waniliowy.
Krok 4
Owsianki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Owsianki podajemy posypane pozostałymi płatkami owsianymi z dodatkiem pokrojonych truskawek.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 1068

30 min
6
60 min
20
Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 296

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

32
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

21
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25