Sezon na truskawki

Po „kąpieli" w kuchennym specyfiku natka pietruszki będzie świeża przez miesiąc

Natka pietruszki jest jedną z najbardziej aromatycznych przypraw w kuchni. Niestety, nawet jeśli po zakupie wstawimy ją do wody, po kilku dniach zacznie tracić swój unikalny zapach i smak. Czy można temu zapobiec? Okazuje się, że istnieje prosty trik, aby przedłużyć trwałość pietruszki do miesiąca.

Jak przechowywać natkę pietruszki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cenne właściwości natki pietruszki. To bomba witaminowa

Roślina zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, które spożywane regularnie, pozwalają utrzymać organizm w dobrej kondycji. Prozdrowotne właściwości natka pietruszki zawdzięcza zawartości takich składników odżywczych jak m.in.:

  • witamina C,
  • witamina K,
  • witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy),
  • witamina PP,
  • prowitamina A,
  • błonnik,
  • flawonoidy,
  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,
  • fosfor,
  • miedź,
  • cynk,
  • potas,
  • mangan,
  • aminokwasy,
  • chlorofil,
  • olejki eteryczne (m.in. eugenol czy mirystycyna).

Natka pietruszki jest niskokaloryczna, co oznacza, że osoby na diecie również mogą spożywać ją regularnie. W 100 g produktu znajdziemy zaledwie 36 kalorii, a indeks glikemiczny utrzymuje się na poziomie IG 11, co czyni tę roślinę odpowiednią również dla diabetyków.

Zobacz: Zdrowy koktajl z natką pietruszki

Na co pomaga natka pietruszki? Służy anemikom i... palaczom

Z uwagi na powyższe właściwości natki pietruszki, spożywanie tego produktu pozytywnie odbija się na naszym zdrowiu i urodzie. Z uwagi na zawartość witaminy C (aż 160 mg w 100 g) oraz licznych soli mineralnych pietruszka przyczynia się do wzmocnienia naszej odporności. Ułatwia również przyswajanie żelaza, dzięki czemu zalecana jest osobom zmagającym się z anemią.

Roślina ułatwia trawienie pokarmów, działa moczopędnie i rozkurczająco. Przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu oraz przynosi ulgę przy bólach miesiączkowych. Jako że zawiera magnez, jej spożywanie zalecane jest osobom, które piją duże ilości kawy. Z kolei znajdujący się w niej chlorofil wykazuje działanie antyseptyczne. Eliminuje przykry zapach i bakterie w jamie ustnej, co powinno ucieszyć zwłaszcza palaczy oraz wszystkich tych, którzy mają problem z nieświeżym oddechem.

Warto dodać, że sięganie po natkę pietruszki nie pozostaje obojętne wobec naszej urody. Wzmacnia ona włosy i paznokcie, a także pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji. Przyspiesza również metabolizm, a to oznacza, że łatwiej jest nam zgubić zbędne kilogramy.

Jak przechowywać natkę pietruszki zimą? To popularna metoda

Mrożenie to najpopularniejszy sposób, aby przechowywać natkę pietruszki zimą. W tym celu nie należy jednak wkładać całego jej pęczka luzem do zamrażarki. Po opłukaniu rośliny musimy poczekać, aż zdąży odparować z niej woda. Dopiero gdy pietruszka całkowicie wyschnie, trzeba drobno ją posiekać i wsypać do niewielkie, plastikowego pudełka. Tak przygotowany produkt po szczelnym zamknięciu pojemnika, można włożyć do zamrażarki nawet na kilka miesięcy.

Jak przechowywać natkę pietruszki bez mrożenia?

Niestety natka pietruszki po odmrożeniu nigdy nie dorówna smakiem świeżej roślinie. Warto wypróbować więc inny prosty trik, który może przedłużyć jej przydatność do spożycia nawet o miesiąc. 

Aby móc cieszyć się świeżą natką pietruszki na dłużej, najpierw wlewamy wodę do niewielkiej miski. Następnie musimy dodać jedną dużą łyżkę sody oczyszczonej i wymieszać. Dzięki temu otrzymamy domową miksturę oczyszczającą, w której przez chwilę zanurzamy pietruszkę. 

Po zdezynfekowaniu deski do krojenia octem kroimy pietruszkę wedle uznania. Przygotowujemy słoik, na którego dnie rozkładamy papierowy ręcznik. Wrzucamy tam pokrojoną natkę i mocno zakręcamy wieko. Później po prostu wkładamy do lodówki. 



Zobacz także:

Na tym oleju lepiej nie smażyć. Ma prozdrowotne zastosowanie poza kuchnią »

Jak uratować twardą wątróbkę? Tylko te sposoby działają »

Takiego smalcu nie jedliście. Wymieniamy składniki i jest przepysznie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 1000

30 min
6
60 min
20
Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 221

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

30
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25