Pobudza lepiej od kawy. Pij zamiast śniadania, nie będziesz czuć głodu przez kilka godzin

Z powodzeniem zastąpi kawę - jest równie pyszny, a do tego dostarcza dużo wartości odżywczych do organizmu. Przepis na koktajl bananowo-orzechowy z kawą zbożową przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią zastrzyk energii o poranku. Dowiedz się, jak działa napój i jak go zrobić.

Przepis na koktajl bananowo-orzechowy z kawą zbożową | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Napój na bazie trzech składników, czyli kawy zbożowej, bananów i orzechów, syci i dodaje dużo siły. Najlepiej pić go rano, żeby odżywić organizm i pobudzić do prawidłowego działania. Energetyczny koktajl przygotowuje się naprawdę prosto, więc nie zabierze ci to dużo czasu. Poznaj prozdrowotne właściwości napoju i dowiedz się, dlaczego warto go pić.

Sprawdź także: Gdy pijesz to smoothie, ochota na słodycze przechodzi. Ma tylko 2 składniki

Przepis na koktajl bananowo-orzechowy z kawą zbożową

Pyszne śniadanie, podane zaraz po wstaniu z łóżka, przyjemnie rozbudza i pomaga utrzymać dobry nastrój. Jeśli dodatkowo przygotowana potrawa wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, nie ma lepszego wyboru. Smacznym, a zarazem pożywnym posiłkiem z samego rana może być koktajl bananowo-orzechowy z kawą zbożową. Przepis wcale nie jest skomplikowany i wymaga łatwo dostępnych produktów. Jak zrobić orzeźwiający napój, który pomoże się obudzić?

Składniki

  • 300 ml mleka roślinnego (np. migdałowego),
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • duży banan,
  • łyżka otrębów pszennych,
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej.

Przygotowanie energetycznego koktajlu z kawą zbożową rozpocznij od przelania mleka do kielicha blendera. Dodaj masło orzechowe, banana, otręby i kawę. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką i aksamitną konsystencję. Przed podaniem udekoruj plasterkami banana, garścią wiórków kokosowych albo nasionami sezonu.

W upalne dni koniecznie zamróź banana przed użyciem w koktajlu. Tak zmrożony, dodany do blendera, ochłodzi napój. Smoothie stanie się pysznym zamiennikiem mrożonej kawy. 

Energetyczny koktajl z kawą zbożową

Gdy znasz już przepis na koktajl bananowo-orzechowy z kawą zbożową, powinieneś jeszcze dowiedzieć się o właściwościach śniadania. Wyjątkowy smak napoju to niejedyna zaleta jego spożywania. Dlaczego warto sięgnąć po energetyczny koktajl? Prozdrowotne działanie wynika z wartości odżywczych poszczególnych składników.

  • Kawa zbożowa - może być wyprodukowana z różnych zbóż, najczęściej żyta, pszenicy, jęczmienia lub orkiszu. W jej składzie znajduje się wiele minerałów, np. potas, magnez, fosfor, cynk i selen. Dostarcza organizmowi witamin z grupy B, antyoksydanty oraz błonnik pokarmowy. Jest niskokaloryczna, ale ma wysoki indeks glikemiczny. Mogą ją pić wszyscy, którzy unikają kofeiny. Kawa zbożowa działa przeciwnowotworowo, opóźnia procesy starzenia się, ale też usprawnia pracę układu nerwowego. Obecność błonnika pokarmowego wpływa na regulację procesów trawiennych i obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Picie kawy zbożowej wywołuje uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu zmniejszy się chęć na podjadanie po śniadaniu.
  • Masło orzechowe - w co najmniej 90 proc. składa się z orzechów, które wykazują szereg prozdrowotnych korzyści dla organizmu człowieka. Są źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, błonnika pokarmowego, witaminy E i tych z grupy B oraz minerałów (w tym potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku). Dzięki temu masło orzechowe działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antynowotworowo. Co więcej, obniża ciśnienie krwi i zbyt wysokie stężenie cholesterolu, opóźnia starzenie się organizmu oraz reguluje poziom cukru po posiłku. W wyniku stabilizacji glukozy i dostarczenia energii organizmowi zwiększa też poposiłkowe uczucie sytości.
  • Banany - owoce zawierają cenne witaminy (A, B, C, E i K) oraz składniki mineralne (potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo i cynk). Obecność tych substancji pomaga obniżyć ciśnienie i uregulować pracę układu nerwowego. Po ich spożyciu może nawet poprawić się samopoczucie, koncentracja i pamięć. Witaminy wzmacniają odporność i wspierają utrzymanie zdrowego, młodego wyglądu. Silnie wpływają też na układ pokarmowy i trawienny. Nie tylko namnażają bakterie probiotyczne, mające dobroczynny wpływ na jelita, ale też są remedium na problemy gastryczne i doskonałym zastrzykiem energii. 

Przepis na koktajl bananowo-orzechowy z kawą zbożową przyda się więc wszystkim, którzy potrzebują dodatkowego orzeźwienia o poranku. Napój doda energii i pobudzi organizm do działania, ale też zapewni uczucie sytości na dłużej. To ważne, jeśli zależy ci na zdrowiu i szczupłej sylwetce. 

Źródło: Smaker.pl, sloneslodkimprzeplatane.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, gemini.pl, swiatleku.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Eliksir zdrowia i młodości. Nie ma zdrowszego soku od buraczanego, więc pij codziennie »

Gdzie odprowadzać deszczówkę? Jak odprowadzać wodę deszczową z dachu i rynien? »

Teraz jest najlepszy moment na zbieranie pędów sosny. Zrobisz z nich leczniczy syrop »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 131

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 99

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22705

30 min
31

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1