Podroby na 10 sposobów

Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby?

Fot. 123RF/Picsel

Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może świadczyć o gorszym gatunku. Kilogram wątróbki kupimy za niewiele ponad 8 złotych, jednakże przysmak ze stłuszczonej gęsiej wątroby, tzw. foie gras to już wydatek rzędu co najmniej 40 złotych. Dobrze przygotowane podroby, zachęcająco podane, mogą zagościć w naszym menu, lecz i w tym przypadku trzeba zachować umiar.

Powrót do łask

Popularność piątej ćwiartki wzrasta. Rozwój sztuki kulinarnej pozwala na coraz smaczniejsze i bardziej wykwintne jej przygotowanie. W restauracjach płaci się niemałe sumy za dania z podrobów, a cateringi dietetyczne proponują klientom pate (pasztet) z kurzych wątróbek na zdrowe śniadanie. Jaka siła w nich drzemie?

Podroby możemy podzielić na III klasy:

klasa I: wątroba, ozory, nerki, mózgi, serca

klasa II: płuca, śledziona, żołądki, wieprzowe nogi i głowy

klasa III: głowy, nogi cielęce i wołowe

Klasa I i II zawiera podroby o najlepszych właściwościach. Zawierają wysokojakościowe białko, jednakże prym wiedzie wątroba. 100 g tegoż produktu zaspokaja 100 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo oraz 50 proc. na fosfor. Jest także źródłem witamin C oraz tych rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Móżdżek zawiera duże ilości kolagenu i elastyny. Problemem jest jego konsystencja. Dla jednych jest nie do przyjęcia, dla innych dania z wykorzystaniem móżdżku są bardzo delikatne. Cynadery, czyli nerki zawierają dużo białka oraz witaminy A i B, a płucka są źródłem biopierwiastków, należy jendak pamiętać, że są ciężkostrawne. Żołądki drobiowe to znakomite źródło białka, a także choliny, która korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową i funkcjonowanie naszej wątroby oraz układu nerwowego. Serca dostarczają ogromnej dawki witamin z grupy B, sporej ilości cynku, miedzi, manganu, żelaza i potasu. Podroby polecane są dla osób z problemem niedokrwistości, a także dla kobiet obficie miesiączkujących. Dodatkowo, wprowadzenie tych produktów powinny rozważyć osoby aktywne fizycznie ze względu na dużą zawartość białka o wysokiej jakości. Podroby więc idealnie uzupełniają niedobory składników odżywczych w organizmie.

Jeśli chcesz włączyć podroby do swojego jadłospisu, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników. Postępuj zgodnie z ich wskazówkami, a z pewnością uda ci się przygotować wyjątkowo smaczne danie. Oto niektóre z naszych propozycji.

 

1. Wątróbka w boczku

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Pasztet na podrobach

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Gulasz z drobiowych serduszek

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Wątróbka duszona z warzywami

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Cynaderki

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Wątróbka z jabłkiem i cebulą

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Pobierz aplikację smaker

 

7. Salceson z serduszek i żołądków

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

8. Wątróbka drobiowa z cebulką

Fot. Bulina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

9. Krupnik na drobiowych podrobach

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

10. Pierogi z płuckami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

11. Galaretka z żołądków

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

12. Flaki

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 58

15 min
4
Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53542

>60 min
115

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133