Sezon na truskawki

Popijaj przez cały dzień - gasi pragnienie, pomaga schudnąć. Jak zrobić wodę cynamonową?

Woda z owocami czy przyprawami to świetny sposób na nawodnienie organizmu. Warto jednak sięgać po składniki, które dodatkowo przyspieszą metabolizm i wzmocnią odporność. Dobrze sprawdzą się więc korzenne mikstury. Przekonaj się, jak zrobić wodę cynamonową i jak ją pić.

Jak zrobić wodę cynamonową? Istnieją co najmniej dwa sposoby | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na pewno nieraz piłeś wodę z cytryną czy miętą, a może sięgałeś też po wodę z truskawką albo miodem, pieprzem i kurkumą? Wszystkie z nich wspaniale nawadniają i dostarczają organizmowi cennych witamin oraz minerałów. Odkryj kolejny napój, który korzystnie wpłynie na twoje zdrowie. Jak zrobić wodę cynamonową i jak ją pić?

Sprawdź także: Obiady z cukinii. Top 10 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej

Jakie właściwości ma cynamon?

To popularna i lubiana w Polsce przyprawa, która znana jest z licznych wartości odżywczych. Jakie właściwości ma cynamon i dlaczego warto stosować go w kuchni?

  • Ze względu na zawartość antyoksydantów walczy z wolnymi rodnikami i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Działa przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo,
  • cechuje się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwbólowymi,
  • wpływa korzystnie na układ krążenia, działa pozytywnie na pracę serca, a także zmniejsza ryzyko jego chorób,
  • cynamon pomaga regulować ciśnienie krwi, a także obniża poziom „złego” cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi, dlatego polecany jest osobom z cukrzycą i insulinoopornością,
  • wspaniale sprawdzi się podczas diety odchudzającej, zmniejsza apetyt na podjadanie i usprawnia metabolizm, przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej,
  • ma właściwości bakteriobójcze, dlatego może pomóc na problem nieświeżego oddechu,
  • wzmocni organizm podczas walki z infekcją i przeziębieniem - ze względu na grzybobójcze i przeciwwirusowe działanie,
  • działa korzystnie na układ pokarmowy - wspomaga trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego.

Pamiętaj jednak, że nie wszyscy powinni spożywać cynamon. Przede wszystkim dotyczy to osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy. Duże ilości cynamonu mogą zaszkodzić też kobietom w ciąży, powodując poronienie. Woda z cynamonem może być również niebezpieczna dla osób, które cierpią na alergie pokarmowe.

Jak zrobić wodę cynamonową?

Wodę cynamonową możesz przygotować na wiele sposobów. Najprostszy z nich zakłada, że do dzbanka wody włożysz kilka lasek cynamonu i odczekasz przez dłuższą chwilę, aż kora puści esencję. Możesz również roztłuc laski przed wrzuceniem do naczynia, aby uwolnić cały aromat.

Bardziej skomplikowana, ale jeszcze zdrowsza receptura przewiduje nieco więcej składników i kroków. Na początku przygotuj 250 ml wody, łyżeczkę cynamonu cejlońskiego (mielonego), pół cytryny i łyżeczkę miodu. Jeśli zależy ci na maksymalnie niskokalorycznym napoju, pomiń go lub zamień na erytrytol. Zagotuj wodę, a potem poczekaj, aż nieco ostygnie (wciąż powinna być jednak ciepła). Następnie do kubka wsyp cynamon, zalej go wodą i dodaj miód lub słodzik. Na sam koniec wciśnij jeszcze sok z cytryny i dobrze wymieszaj. 

Do wody cynamonowej możesz użyć też innych dodatków, np. jabłek, goździków czy kurkumy.

Woda cytrynowo-cynamonowa

 Woda cytrynowo-cynamonowa Zobacz przepis

Jak zrobić wodę cynamonową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak pić wodę cynamonową?

Właściwości cynamonu wpływają na to, że woda z jego dodatkiem jest naprawdę zdrowa. Jak pić wodę cynamonową, żeby wykorzystać maksymalny potencjał działania przyprawy? Najlepiej spożywać ją przed śniadaniem, aby pobudzić układ trawienny do pracy i wzmocnić organizm na cały dzień. Można jednak sięgać po nią także wieczorem - ukoi przed snem.

 

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »

Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »

Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą i kruszonką to bardzo popularny i smakowity wypiek. Taki pra...

Odsłon: 72

>60 min
2
Dania główne Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...

Odsłon: 41

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

16
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

22