Powinien być w diecie osób po 40. Ser marynowany w oliwie - jaki ser wybrać i jak zrobić?

Jest prosty i szybki w przygotowaniu oraz bardzo uniwersalny w kuchni. Jak zrobić ser marynowany w oliwie z oliwek, żeby był zdrowy i pyszny? Ze względu na jego właściwości, szczególnie powinni się nim zainteresować wszyscy po 40 roku życia. Zapamiętaj przepis na smaczną przekąskę.

Jakie właściwości ma ser marynowany w oliwie? Przyda się w diecie osób po 40. | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ser marynowany to specjalność naszych sąsiadów - Czechów i Słowaków. Warto się nimi zainspirować, przyrządzając ser marynowany w oliwie z oliwek. Właściwości tej przekąski powodują, że powinna być ona obowiązkowym elementem diety po 40. Przekonaj się, jaki ser wybrać i do czego najlepiej jeść ten smakołyk.

Sprawdź także: Obniża „zły” cholesterol, oczyszcza organizm, poprawia koncentrację. Co daje picie kawy z cykorii?

Ser marynowany w oliwie z oliwek - jaki ser wybrać?

Wszystkich miłośników nabiału z pewnością interesuje to, jak zrobić ser marynowany w oliwie z oliwek. Na początku najważniejsze jest kupno bazowego składnika. Jaki ser wybrać, żeby przekąska wyszła nie tylko pyszna, ale też zdrowa? 

Najczęściej do przyrządzenia przysmaku wykorzystuje się ser koryciński lub ser typu feta. Pierwszy z nich to lokalny ser podpuszczkowy z Podlasia, wytwarzany z mleka krowiego. Grecka feta produkowana jest z mleka owczego, czasem z domieszką tego koziego. Zamarynować można wszystkie „podróbki” sera feta, które są równie słone i kruche. 

Do marynowania świetnie nadaje się też mozzarella. Niektórzy w oliwnej marynacie umieszczają też ser żółty

Jak zrobić ser marynowany w oliwie z oliwek?

Najważniejsze, że taki przysmak możesz samodzielnie przygotować w domu. Nie potrzebujesz wcale ani dużej liczby składników, ani zbyt wiele czasu. Jak zrobić ser marynowany w oliwie z oliwek? Wypróbuj prosty przepis, który warto zapisać na później:

Składniki

  • ser feta (możesz zamienić też na ser typu feta lub koryciński),
  • świeże gałązki tymianku,
  • świeży rozmaryn,
  • papryczka chilli w płatkach,
  • oliwa z oliwek.

Jak zrobić ser marynowany w oliwie z oliwek? Podstawowy przepis zakłada, żeby zacząć od pokrojenia sera na mniejsze kawałki (według własnych preferencji i żeby zmieściły się w słoiczku). Do zimnej wody wrzuć też dużą porcję gałązek świeżego tymianku i sporą porcję rozmarynu, aby oczyścić rośliny z pyłów i piasku. Wyjmij po kilku minutach i dokładnie osusz. 

W międzyczasie przygotuj słoik - powinien być dokładnie sparzony i wyczyszczony. Włóż do niego gałązki tymianku i rozmarynu, płatki chili (nie za dużo) i pokrojony ser. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, możesz zastąpić płatki chili pokrojonymi na małe fragmenty suszonymi pomidorami. Jeśli natomiast przepadasz za pikantnym jedzeniem, wymień płatki na papryczki chili. 

Całość zalej oliwą z oliwek tak, żeby dokładnie przykrywała kawałki sera. Zakręć słoik i zostaw w temperaturze pokojowej na ok. dobę. Po tym czasie możesz już jeść przysmak, ale pamiętaj, że im dłużej postoi, tym bardziej nabierze smaku dodatków. Jeśli przez kilka dni powstrzymasz się od podjadania - trzymaj słoik na zewnątrz. Dopiero po otwarciu przechowuj w lodówce.

Jakie właściwości ma ser marynowany w oliwie?

Właściwości sera marynowanego w oliwie zależą głównie od składnika bazowego przekąski. Niezależnie jednak od rodzaju sera, dostarczysz organizmowi przede wszystkim sporą porcję białka i wapnia. To pomoże wzmocnić kości, mięśnie i tkanki oraz uchroni przed osteoporozą - co jest szczególnie ważne po 40 roku życia.

Ser koryciński to świetny wybór dla osób na diecie odchudzającej. Nie zawiera on dużych ilości tłuszczu i sodu, więc wpływa na obniżenie cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Z kolei wraz z serem feta przyjmiesz minerały (cynk, fosfor czy selen) oraz witaminy (A i te z grupy B). Znajduje się w niej jednak więcej soli i tłuszczu. Warto podkreślić jednak, że feta to probiotyk, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową.

Jakie właściwości ma ser marynowany w oliwie? Nie można zapomnieć o pozostałych składnikach. Oliwa z oliwek to źródło witamin (A, E, D, K) i antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym oraz opóźniającym starzenie. Pomaga zminimalizować ryzyko wystąpienia miażdżycy, oczyszcza organizm i wspomaga procesy trawienia. 

Zioła to skarbnica witamin i minerałów, wspierających odporność i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Z kolei płatki chili m.in. przyspieszają metabolizm i poprawiają pracę układu krążenia.

Do czego jeść ser marynowany w oliwie?

Przekąska to samo zdrowie, o czym świadczą jej właściwości. Ser marynowany w oliwie - do czego jeść, żeby szybko się nie znudził? W kuchni istnieje wiele sposobów na jego wykorzystanie.

Jeśli szukasz szybkiej przekąski, dodaj ser marynowany w oliwie do sałatki, np. greckiej, z burakami czy z grillowanym kurczakiem. Aromaty chili czy ziół świetnie uzupełnią danie, szczególnie jeśli skropisz sałatę łyżeczką oliwy ze słoiczka. Możesz też wykorzystać przekąskę do surówki - skrój cebulę, paprykę, oliwki i połącz z serem i marynatą. 

Do czego jeść ser marynowany w oliwie? Szybką przekąską będą też grzanki lub po prostu kanapki, na których ułożysz lub rozsmarujesz ser. Wspaniale jako dodatki sprawdzą się tu chrupiące i świeże warzywa.

Marynowana feta przyda się do wyczarowania pysznego obiadu. Krem z buraków czy faszerowaną cukinię oprósz kawałkami sera. Użyj go też do posypania zapiekanek makaronowych lub wypełnienia sakiewek z drobiu.

Poniżej kilka sprawdzonych przez użytkowników przepisów na to, jak zrobić ser marynowany w oliwie z oliwek:

Marynowany ser feta

 Marynowany ser feta Zobacz przepis

Marynowany ser feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mozzarella marynowana w oliwie

 Mozzarella marynowana w oliwie Zobacz przepis

Mozzarella marynowana w oliwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Marynowany ser feta

 Marynowany ser feta Zobacz przepis

Marynowany ser feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Prawdziwy kozi ser marynowany

 Prawdziwy kozi ser marynowany Zobacz przepis

Prawdziwy kozi ser marynowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: dietetycy.org.pl, dietapo40.pl, monini.com, smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić hummus z bobu. Szybki i prosty przepis »

Jak ugotować jajko na miękko? Płynne żółtko zawsze wyjdzie perfekcyjnie »

Ustalono najlepszą godzinę na śniadanie i kolację. Poprawia metabolizm cukru »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5065

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133