Sezon na truskawki

Prawdziwy Meksyk w kuchni

Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak?

Od czasów Azteków do dziś

Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza, nazywana zbożem Indian. Pieczono z niej placki, które często zapiekano z warzywami. Ceniono także fasolę - niezastąpione źródło białka. Aztekowie unikali używania tłuszczy, potrawy pieczono oraz gotowano w wodzie lub sosach. Dziś dania te stanowią unikalną mieszankę pełną różnorodnych składników, wyjątkowych smaków i inspiracji. Nadal ciężko jest ją sobie wyobrazić bez kukurydzy, fasoli czy popularnych placków - tortilli.

 

Meksykanie, dumni ze swojej kuchni, wywalczyli wpisanie jej na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego jako unikalny wzorzec zachowany w kulturze i sztuce kulinarnej od wieków. Podnoszony jest także postulat powrotu do pierwotnych smaków oraz sprzeciw wobec krzywdzącemu upowszechnieniu. Niewielu z nas zdaje sobie bowiem sprawę z tego, że tak naprawdę mały odsetek dań reklamowanych jako meksykańskie, ma jakikolwiek związek z tym krajem.

 

Oryginalne smaki

Do prawdziwie meksykańskich smaków możemy zaliczyć salsę - tradycyjny sos przygotowany na bazie pomidorów i chilli. To on, obok kukurydzy z fasolą i ryżem, papryki chilli i pomidorów wchodzi w skład codziennego menu. W typowo meksykańskiej kuchni nie może zabraknąć też tortilli, która w kraju swojego pochodzenia stanowi popularną przystawkę obiadową. Serwowana daleko poza granicami Meksyku, również w Polsce, quasedilla cieszy się ogromną popularnością.

 

Kuchnia ta jest bogatym źródłem inspiracji i smacznych dodatków. Meksykańskie uczty są świetnym pomysłem zarówno na pożywny obiad, jak i oryginalny poczęstunek w trakcie przyjęcia. Potrawy są proste w przygotowaniu, a produkty dostępne niemal w każdym sklepie. Dwie prawdziwie meksykańskie propozycje znajdziemy w ofercie Develey - tortille oraz nowość - sos Salsa Mexicana, pomogą nam odkryć oryginalny smak Meksyku.


Tortilla z kurczakiem i sosem salsa

Składniki:

- Tortilla Wraps Funtastic Develey
- dwie piersi z kurczaka
- 4 pomidory
- sałata lodowa
- puszka kukurydzy
- ogórek zielony
- Sos Salsa Mexicana

 

Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami wedle uznania (sól, pieprz, bazylia, oregano), następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z oliwek. Kroimy pomidory, ogórka, sałatę lodową rwiemy na kawałki, dodajemy kukurydzę. Tortille wypełniamy kawałkami mięsa oraz warzywami, całość polewamy do smaku sosem salsa.

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
60 min
4
60 min
2
Desery Pierogi z truskawkami

W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...

Odsłon: 305

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

21