Przepis Anastazji Stypułkowskiej na "Gruszkowy duet Anastazji"

Anastazja Stypułkowska otrzymała wyróżnienie od jurorów, za wspaniałe połączenie słodko-słonego smaku w swoim autorskim przepisie. Jeśli chcesz wypróbować pomysł na sernik, zobacz, co będzie ci potrzebne.

Składniki na spód:

90 g mąki migdałowej
50 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
30 g masła
50 g masła orzechowego
1 żółtko
duża szczypta soli morskiej drobnoziarnistej

Składniki na poncz do gruszek:

1-2 l wody
szklanka cukru
100 ml likieru amaretto
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 małych gruszek
Składniki na masę serową:
500 g mielonego twarogu tłustego
250 g serka mascarpone
200 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Solony karmel:

220 g cukru
4 łyżki wody
180 ml kremówki
30 g masła
duża szczypta soli morskiej drobnoziarnistej

Sposób przygotowania:

Spód: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść. Formę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Piec 10 - 15 minut na złoty kolor.

Poncz: Wodę, cukier, likier i sok z cytryny umieścić w garnuszku, zagotować, dodać obrane gruszki z pozostawionymi ogonkami. Gotować 10-15 minut. Wyłożyć na ręcznik papierowy i ostudzić.

Masa serowa: Wszystkie składniki wyjąć z lodówki minimum 2 h przed przygotowaniem ciasta. Umieścić oba sery w misce, zmiksować, dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia. Przelać do formy i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni w kąpieli wodnej.

Karmel: Cukier wrzucić do garnuszka, dodać wodę, wymieszać i postawić na planik. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować (nie mieszając) kilka minut, aż zmieni kolor na brunatny. Odstawić z palnika, dodać powoli śmietankę, a następnie masło. Wymieszać. Dodać sól, jeszcze ciepłym, ale nie gorącym karmelem polać sernik.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5015

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133