Sezon na truskawki

Przepis Sylwii Białej na "Truskawkowe wspomnienie lata z czekoladową niespodzianką"

Przepis Sylwii Białej zyskał przychylność jurorów. Jeśli masz ochotę, wykonać to ciasto na bazie brownie w domu, nic prostszego, wydrukuj przepis!

Lista składników

Brownie:

100g czekolady gorzkiej
100g masła
2 jajka
80g cukru pudru
40 g mąki pszennej
Kulki chłodzone czekoladowe:
100g mascarpone
100ml śmietanka 30%
100g czekolada deserowa
Mus truskawkowy:
60 dag truskawek świeżych
9 listków żelatyny ( Oetker)
110 g cukru zwykłego
320ml śmietany 30%
Dekoracja:
100g śmietany 30%
100g serka mascarpone
100g czekolady gorzkiej
Kilka małych truskawek
Kilka listków mięty

Sposób przygotowania

Kulki z kremu czekoladowe:

Ubijam schłodzoną śmietankę, dodaję mascarpone, dodaję wcześniej rozpuszczona i ostudzona czekolade. Włożyc krem czekoladowy do formy silikonowej na trzy kulki i do zamrażalki.

Brownie:

Czekolade z masłem roztapiam i lekko schładzam. Ubijam białka z cukrem pudrem oraz z żółtkami. Dodaje mąkę i delikatnie wlewam płynną czekoladę. Gotowe cisto na forme o średnicy 22cm. Piecz w temp 180 st ok 20min.

Mus truskawkowy:

Truskawki obrać i mocno zmiksować. Zelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 1/3 musu truskawkowego wraz z cukrem podgrzej i dodaj żelatynę namoczoną. Ubic smietane 30% . Mus truskawkowy z cukrem połączyć z pozostałym. Połącz z ubita śmietana.
Do formy o średnicy 22cm wyłożonej papierem ułóż zamrożone kulkiz musem czekoladowym i zalej je musem truskwkowym i umieść w zamrażalniku.. Po ok godzinie wyjmij mocno schłodzony mus truskakowy i umieść go na spodzie brownie.

Brzegi toru udekoruj białą masa ze śmietaną i mascarpone . Wierzch tortu udekoruj czekoladą, truskawkami i listkami mięty

Fot. Zdjęcie partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

19
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

27