Sezon na truskawki

Przepisy Bake off- Wytrawna baba z wędzonym boczkiem, serem i kurkami

Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe.

Składniki na ciasto
4 g drożdży
ok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki
300 g mąki typu 500
2 szt. żółtek
6 g drobnej soli morskiej
świeży lubczyk
pieprz w ziarnach
gałka muszkatołowa w całości
60 g miękkiego masła
30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek)
smalec gęsi do smarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.
Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.
Pozostałe mleko dodawać stopniowo aż do uzyskania właściwej konsystencji ciasta drożdżowego.
Wyrabiać ręcznie około 7 minut.
Dodać sól morską i posiekany lubczyk do smaku.
Przyprawić do smaku świeżo tłuczonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Wyrabiać jeszcze przez chwilę. Dodać masło i smalec. Wyrabiać aż do uzyskania elastycznego ciasta.
Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie złożyć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Złożyć jeszcze raz i odstawić na ok. 40 minut.

Nadzienie - przygotować w czasie wyrastania ciasta
100 g wędzonego boczku
3 szalotki
100 g kurek
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
100 g sera BURSZTYN
50 g suszonych pomidorów
100 g jabłek
świeży lubczyk
świeży tymianek
sól, pieprz
gęsi smalec do smażenia
masło do smażenia

Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (boczek będzie smażyć się we własnym tłuszczu) bez wcześniejszego jej rozgrzewania.
Szalotki podsmażyć na gęsim smalcu.
Kurki oczyścić. Część odłożyć do ozdobienia baby resztę pokroić w mniejsze kawałki. Podsmażyć na maśle.
Orzechy pokroić grubo i uprażyć na suchej patelni.
Pokroić pomidory, jabłka w kostkę o boku 5 mm.
Posiekać lubczyk i tymianek do smaku.
Połączyć wszystkie składniki nadzienia. Doprawić solą i pieprzem.
Podzielić nadzienie na 1/3 i 2/3.
Pokroić ser w drobną kostkę i dodać do 2/3 nadzienia
1/3 nadzienia bez sera będzie potrzebna do wyłożenia dna formy.

Montaż
Formę wysmarować smalcem, wysypać bułką tartą, na dnie wyłożyć 1/3 nadzienia.
Delikatnie rozciągnąć ciasto na prostokąt. Rozłożyć 2/3 nadzienia z serem i zwinąć w rulon jak roladę.
Jej długości dopasować do rozmiaru formy.
Roladę ułożyć w formie w jeden zamknięty pierścień i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30-40 minut w zależności od panującej temperatury.
Posmarować wierzch baby jajkiem wymieszanym z żółtkiem i piec około 30-40 minut w temperaturze 200°C (po pierwszych 15 minutach można zmniejszyć temperaturę do 180°C), pilnując, aby się ciasto nie przypaliło.
Podać ozdobione świeżymi ziołami i podsmażonymi kurkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Roladki drobiowe ze szparagami

Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...

Odsłon: 4908

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

29
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25