Sezon na truskawki

Przepisy z Bake Off Junior - Jednorożce Marysi

Jednorożce to niewątpliwie hit ostatniego roku. Tak ozdobione muffinki, bez wątpienia spodobają się każdej dziewczynce.

Babeczki

2 jaja
⅓ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2/3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu mielonego
¼ łyżeczki zmielonych goździków
¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki soli
1 szklanka startej marchwi
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
⅓ szklanki siekanego ananasa z puszki
3 czubate łyżki domowych powideł śliwkowych
2-3 łyżki mleka

Krem

5 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
400 g miękkiego masła
barwniki spożywcze w żelu lub w płynie: czerwony, niebieski, żółty

Dekoracja

100 g białego lukru plastycznego
20 g czarnego lukru plastycznego
jadalna złota farba

Babeczki

W misce wymieszać jajka, olej, suche składniki i przyprawy. Dodać marchew, orzechy, ananas oraz powidła. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dolać mleko. Ciasto przelać do formy na babeczki wyłożonej papilotkami. Piec w 180°C przez około 25 minut. Pozostawić do wystygnięcia.

Krem maślany

W misce postawionej na garnku z gotującą się wodą zmieszać białka, cukier i sól. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlać masę do misy miksera. Ubić na sztywną pianę. Zmienić końcówkę w mikserze na mieszającą i dodawać masło łyżka po łyżce. Mieszać aż do zgęstnienia kremu. Ufarbować barwnikami i przełożyć do rękawa, zostawiając kilka łyżek białej masy w misce.

Dekoracja

Ulepić uszy i rogi z lukru plastycznego. Rogi pomalować na złoto.

Montaż

Na wystudzone babeczki nałożyć szpatułką biały krem, następnie kolorową masą zrobić „grzywę", ułożyć dekoracje z lukru plastycznego.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Roladki drobiowe ze szparagami

Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...

Odsłon: 4924

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

29
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25