Sezon na truskawki

Przez żołądek do serca – przepisy na pyszne walentynkowe śniadanie i nie tylko

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami…W święto zakochanych chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę? Przygotuj jej śniadanie od serca tak, aby ten szczególny dzień zaczęła z uśmiechem na twarzy!

Fot. materiały prasowe

Śniadanie podane do łóżka to z pewnością jedna z przyjemniejszych niespodzianek, jakie możesz sprawić swojemu partnerowi w Dzień Zakochanych, ale i nie tylko. Wspólne poranki przy pysznych potrawach mogą stać się waszą ulubioną, poranną czynnością. Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę kulinarnymi umiejętnościami i przygotować jej coś pysznego? Przedstawiamy trzy proste przepisy na smaczne i efektowne śniadanie. Co więcej, każdy z tych produktów na pewno znajdziesz w lodówce czy domowej spiżarni!

Parówki w kształcie serduszek (czas przygotowania: 15 min)

Składniki:

  • Parówki (np. Dobropolanki JBB Bałdyga)
  • 3 jajka
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Parówkę przetnij wzdłuż niemal całą, zwiń do zewnątrz i zepnij wykałaczką - w taki sposób powstanie kształt serca. Patelnie rozgrzej i obsmaż delikatnie parówkę z każdej strony. Następnie w środek wbij jajko, przypraw solą i pieprzem do smaku. Smaż na małym ogniu do ścięcia się jajka. Na koniec posyp szczypiorkiem.
Muffinki z szynką (czas przygotowania: 30 min)

Fot. materiały prasowe

  • Składniki:
  • Szynka (np. Biebrzówka JBB Bałdyga)
  • 4 jajka
  • Suszone pomidory
  • Kiełki
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Szynkę pokrój w cienkie plasterki. Foremkę na muffinki nasmaruj oliwą i wyłóż plastrami szynki. Na szynce ułóż pokrojone suszone pomidory. Następnie do każdej foremki wbij po jednym jajku. Dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Gotowe muffinki przystrój kiełkami.
Poranne placuszki (czas przygotowania: 45 min)

Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • Parówki (np. Dobropolanki JBB Bałdyga)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżeczek mąki
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • 5 dag żółtego sera
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Parówki pokrój w małe plasterki, a czerwoną paprykę w kostkę. Do mleka dodaj jajko i wymieszaj. Pokrój pietruszkę. Następnie ser żółty zetrzyj na tarce. Do wymieszanego mleka z jajkiem dodaj mąkę, sól i pieprz. Do ciasta dodaj parówki, paprykę, ser, pietruszkę i wymieszaj wszystkie składniki. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.

Wyjątkowego poranka i smacznego śniadania!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Truskawkowe tiramisu

Kochani, właśnie rozpoczął się sezon na truskawki, ceny z dnia na dzień malej...

Odsłon: 18663

15 min
24
30 min
7
Dania główne Zawijane ze schabu

Schab z dodatkami , zawinięty w roladę, staje się aromatyczny , kruchy, może...

Odsłon: 154

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

21