Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy odczarować negatywne wspomnienia na temat szczawiowej, ponieważ odpowiednio przygotowana może być bardzo smaczna, a dodatkowo dostarczy ci wielu cennych składników odżywczych. Sprawdź jakie właściwości ma szczaw, oraz kto nie powinien jeść zupy szczawiowej.

Dlaczego warto jeść zupę szczawiową? | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Danie to często kojarzone jest z czasami PRL-u, w wielu domach bardzo często pojawiało się w wiosennym menu. Niestety na mocno rozgotowane liście szczawiu, nawet głodomory potrafiły kręcić nosem. W opozycji stali ci, którzy przepadali za kwaśnym smakiem szczawiowej, a w dodatku zachwalali jej dobre dla organizmu właściwości. Czy zupa ta naprawdę jest taka zdrowa? W poniższym artykule przyjrzymy się wartościom odżywczym szczawiu, oraz przedstawimy ci przepis na zupę szczawiową, która podbije twoje kubki smakowe. 

Sprawdź także: Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Jakie właściwości ma szczaw?

Dobroczynne właściwości szczawiu doceniano już w czasach starożytnych, stosowano go między innymi podczas dolegliwości trawiennych. Szczaw ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, wspiera radzenie sobie z infekcjami górnych dróg oddechowych, a także wykazuje działanie przeciwkaszlowe. Wspiera funkcje krwiotwórcze, działa moczopędnie, przypisuje się mu także właściwości odtruwające, oraz usuwające toksyny z organizmu. Dzięki obecności garbników szczaw poleca się do stosowania w przypadku wystąpienia biegunki. Dawniej powszechnie używany był również do leczenia ran i oparzeń. 

W tych zielonych liściach znajdziemy kompleks witamin i minerałów. Witamina A korzystnie wpływa na oczy, chroniąc je przed chorobami; witaminy z grupy B między innymi pomagają dbać o układ nerwowy i krwionośny; witamina C wspiera układ odpornościowy, usprawnia wchłanianie żelaza i syntezę kolagenu, natomiast witamina E, która wykazuje działanie przeciwutleniające i pomaga dbać o kondycję skóry. W szczawiu znajduje się  żelazo, które pomaga chronić organizm przed anemią; magnez, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i mięśniowego; czy potas, który reguluje ciśnienie krwi.

W szczawiu znajduje się również błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, pomaga pozbyć się zaparć, przyspiesza przemianę materii, oraz zwiększa sytość po posiłkuSzczaw to także produkt, który sprawdzi się dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, ponieważ praktycznie nie zawiera kalorii. W 100 g liści znajduje się jedynie ok. 27 kcal. 

Przepis na zupę szczawiową

Jak wykorzystać szczaw w kuchni? Najpopularniejszym sposobem jest oczywiści przygotowanie zupy szczawiowej, warto mieć na uwadze, że sprawdzi się również w warzywnych potrawkach, sałatkach, a nawet na kanapkach. Najsmaczniejsza będzie zupa przygotowana na młodych liściach szczawiu. Poniżej znajdziesz przepis na prostą, niskokaloryczną zupę szczawiową. 

Składniki

  • 1,5 litra bulionu warzywnego, 
  • 300 g młodego szczawiu, 
  • 120 ml śmietany 18 proc.
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 małego selera,
  • kawałek pora, 
  • 1 cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku. 

Do podania:

  • gotowane jajka, 
  • świeży chleb. 

Zacznij od umycia i obrania warzyw, szczaw dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę jednej wielkości, pora w półksiężyce, a cebulę drobno posiekaj. Następnie do garnka wlej oliwę, dorzuć cebulę i podsmaż ją na złoty kolor. Następnie dodaj warzywa, chwile je podsmażaj, a następnie wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw, 10-15 minut. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło, następnie wrzuć posiekany szczaw, przesmażaj wszystko przez kilka minut. Pod koniec gotowania do zupy dodaj szczaw, całość dopraw solą i pieprzem. Zahartuj śmietanę i dodaj ją do zupy, chwilę podgotuj na niewielkim ogniu. Podawaj z gotowanym jajkiem i świeżym pieczywem. 

Oto jak nasi użytkownicy przygotowują zupę szczawiową

1. Zupa szczawiowa - przepis jak z PRL-u

 Zupa szczawiowa - przepis jak z PRL-u Zobacz przepis

Zupa szczawiowa - przepis jak z PRL-u / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa szczawiowa z pieczarkami

 Zupa szczawiowa z pieczarkami Zobacz przepis

Zupa szczawiowa z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa szczawiowa na kościach wieprzowych

 Zupa szczawiowa na kościach wieprzowych Zobacz przepis

Zupa szczawiowa na kościach wieprzowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa szczawiowa bezmięsna

 Zupa szczawiowa bezmięsna Zobacz przepis

Zupa szczawiowa bezmięsna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kto nie powinien jeść zupy szczawiowej?

Ze względu na zawartość szczawianów, zupa szczawiowa nie będzie odpowiednia dla wszystkich. Nie jest zalecany osobom, które borykają się z kamicą nerkową. Przeciwwskazaniem do jedzenia zupy szczawiowej jest także osteoporoza, reumatyzm, oraz choroby pęcherzyka żółciowego. Nie jest także polecana osobom, u których występują dolegliwości przewodu pokarmowego, w tym choroba wrzodowa, ponieważ szczaw może podrażniać błonę śluzową żołądka. 

Zastanawiasz się, dlaczego zupę szczawiową najlepiej jeść z jajkiem? Takie połączenie stosuje się nie tylko ze względu na walory smakowe. Kwasy szczawiowe zawarte w roślinie sprawiają, że wapń staje się mniej przyswajalny dla organizmu. Dlatego zaleca się spożywanie go wraz z produktami, które mogą go dostarczyć, np. jajkami, czy innym nabiałem, np. śmietaną, pomaga to wyrównać straty wapnia. 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Przyjemnie chrupiące ogórki małosolne. Z tym przepisem wyjdą nawet laikowi »

Likwiduje obrzęki i usuwa nadmiar wody. Dwie zasady są kluczowe »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto z ricottą i borówkami

Delikatne, kremowe i idealnie wilgotne ciasto na serku ricotta. Smakuje wyśmi...

Odsłon: 59

15 min
5
30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5