Rodzice kazali je jeść. 5 zup, których nienawidziliśmy w dzieciństwie

Dorośli z nieskrywanym sentymentem wracają do czasów swojej młodości. Choć wszystko wtedy wydawało się lepsze i bardziej beztroskie, to każdy - bez wahania - znalazłby też danie, którego nie lubił jeść, gdy był mały. Odkryj 5 zup z dzieciństwa, które najczęściej nazywano koszmarem ze stołówki.

Znienawidzone zupy z dzieciństwa smakują dopiero w dorosłym wieku | Fot.123RF/Picsel // Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Każdy z nas ma zupę z dzieciństwa, za którą nie przepadał. W czasach PRL-u, gdy nie było bogactwa i zbyt dużego wyboru, przyrządzało się skromne potrawy. W latach 90., mimo większej dostępności składników, wciąż bazowano na przepisach z poprzednich lat. Szczególnie gdy wnukom gotowały babcie.

Tradycyjną pomidorową czy rosołem zajadały się wszystkie dzieci, ale były też zupy, które od razu odbierały apetyt najmłodszym. To zabawne, bo większością z nich te maluchy, a dziś już dorośli - ze smakiem się zajadają. Odkryj pięć koszmarnych zup z dzieciństwa i przypomnij sobie, czy też ich nie lubiłeś.

Sprawdź także: Dania ze szkolnej stołówki - koszmar czy dobre wspomnienia. Tak gotowano dla uczniów w PRL

Zupa owocowa 

Numerem jeden i najczęstszym przykrym wspomnieniem z dzieciństwa dla wielu osób jest zupa owocowa z makaronem. Wcale nie chodzi o przyjemny i pełen smaku chłodnik truskawkowy czy jagodowy, a o nietuzinkowy wymysł czasów PRL. To właśnie wtedy, głównie z braku składników, do pitego przez dzieci kompotu (np. z truskawek) postanowiono dodać makaron i stworzyć słodką zupę na lato. Choć współcześnie dorośli chętnie orzeźwiają się nią podczas upałów, w młodości połączenie było niemal niejadalne.

Zupa owocowa z truskawkami

 Zupa owocowa z truskawkami Zobacz przepis

Zupa owocowa z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa mleczna

Czy pamiętasz tę zupę z dzieciństwa? Wielu osobom na myśl o niej naprawdę robi się niedobrze. To po prostu połączenie mleka, cukru oraz (najczęściej) makaronu lub zacierki. Współcześnie ostatni składnik zamienia się kaszką manną lub płatkami owsianymi. W PRL-u i latach 90. wyznawano prawdziwy kult zupy mlecznej, ze względu na duże ilości wapnia i białka, niezbędnych przy szybkim wzroście dzieci. Cukier zapewniał z kolei energię potrzebną do nauki. Dla dzieci była jednak prawdziwym koszmarem.

Zupa mleczna z kluskami

 Zupa mleczna z kluskami Zobacz przepis

Zupa mleczna z kluskami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa jarzynowa

Dlaczego zupa jarzynowa lub krupnik jarzynowy są znienawidzoną zupą z dzieciństwa? Dzisiaj to przecież prawdziwy rarytas, który o każdej porze roku przynosi solidną dawkę witamin i minerałów. Najmłodsi - trochę dla zasady - nie przepadają jednak za warzywami.

Czy nigdy nie zapytałeś, patrząc na miskę: „Dlaczego tu jest tyle warzyw?”. Niechętnie sięgają po marchewkę, pietruszkę czy jej natkę, których w tej potrawie nie da się w żaden sposób ukryć. Dopiero będąc dorosłymi, doceniamy, że rodzice kazali nam ją jeść, aby wzmocnić odporność, zapewnić wzrost i siłę oraz prawidłowy rozwój organizmu.

Zupa jarzynowa

 Zupa jarzynowa Zobacz przepis

Zupa jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa, potocznie zwana szczawiówką, nie zachęcała ani smakiem, ani swoim kolorem. Zgniłozielony płyn podany z jajkiem, ziemniakami lub ryżem, do tego jeszcze bardzo kwaskowaty, w ogóle nie odpowiadał gustom najmłodszych. Tymczasem zupa szczawiowa należy do tradycyjnych polskich potraw, które - ze świeżym szczawiem - podaje się w sezonie letnim, a tym ze słoika - zimową porą. Dziś wielu dorosłych docenia ją przede wszystkim za wartości odżywcze - dostarcza organizmowi witaminy A, C, E i te z grupy B, potas, żelazo, wapń, fosfor, błonnik pokarmowy i silne antyoksydanty.

Zupa szczawiowa - przepis jak z PRL-u

 Zupa szczawiowa - przepis jak z PRL-u Zobacz przepis

Zupa szczawiowa z PRL-u / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Żurek z jajkiem

Wcale nie chodzi tutaj o żur (choć ten bywał mocno rozwodniony), a o dodatek do niego. Wielu dorosłych pamięta wciąż, czym jest tzw. zielone jajko ze stołówek szkolnych w PRL-u. To nic innego jak przegotowane jajo na twardo z charakterystyczną zieloną obwódką wokół żółtka (widoczną po przekrojeniu). Białko jajka podczas długiego gotowania uwalnia siarkowodór, który reaguje z żelazem, znajdującym się w żółtku. Z tego połączenia tworzy się siarczek żelaza, który odpowiada za nieciekawy kolor obwódki oraz bardziej sypką konsystencję. Dziś większość dorosłych zajadałoby się nim ze smakiem, jednak najmłodszym odbierało to apetyt.

Żurek z jajkiem

 Żurek z jajkiem Zobacz przepis

Żurek z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Domowe środki do czyszczenia podłogi. Bez matowych plam, smug i zacieków »

Nadmierny apetyt jako objaw choroby. To nie jest zwykła miłość do jedzenia »

Przeczytaj skład, zanim kupisz ten produkt. Katarzyna Bosacka wskazała, na co lepiej uważać »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
19
30 min
3
30 min
1
wszystkie
7

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5