Rozgrzewające crumble z jabłkami i gruszką

Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku.

Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową porcję bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

Na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100 g mąki orkiszowej (np. Basia tortowa orkiszowa)

 

1. Owoce obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wymieszać z posiekanymi orzechami, imbirem i przyprawą do piernika, odstawić.

2. Przygotować kruszonkę - do pokrojonego w kostkę masła dodać cukier i mąkę orkiszową, rozcierać w palcach aż powstaną charakterystyczne okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt sucha i będzie się rozpadać dodać więcej masła, jeśli będzie zbyt zbita dosypać odrobinę mąki. Gotową kruszonkę odłożyć do lodówki.

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół. Owoce przełożyć do mniejszych miseczek lub naczynia żaroodpornego i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec 40-45 minut aż owoce zmiękną i puszczą sok, a kruszonka nabierze złotego koloru.

4. Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

Rozgrzewające crumble z jabłkami i gruszką na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Domowe Bake Rolls

Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...

Odsłon: 58

15 min
4
Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 4749

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133