Sezon na truskawki

Ruszyła wedlowska Akademia Czekolady

Pod okiem mistrzów cukiernictwa, Joanny i Janusza Profus wystartowały zajęcia dla wszystkich, którzy ze zwykłych zjadaczy czekolady, chcieliby zmienić się w deserowych specjalistów. Przemiana ta zachodzi w magicznym miejscu, Pracowni Czekolady zlokalizowanej w dawnej kamienicy Emila Wedla podczas cyklu warsztatów “W Kuchni z E.Wedel”.

Fot. 123RF/Picsel

Warsztaty kulinarne i czekoladowe to idealny pomysł na spędzenie wolnego czasu w kreatywny sposób, mogą również stanowić oryginalny pomysł na prezent urodzinowy czy wspólną celebrację wieczoru panieńskiego lub rocznicy. To także kreatywne rozwiązanie dla przedstawicieli biznesu na spędzenie czasu wolnego z gośćmi po oficjalnym spotkaniu. Warsztaty organizowane są w kameralnych, maksymalnie sześcioosobowych grupach - takich, które umożliwiają komfortową naukę, swobodną atmosferę i bezpośrednią obecność prowadzących.

W ramach warsztatów jest kilka zajęć o różnym stopniu trudności i poziomie wtajemniczenia. Na Warsztatach Kulinarnych poznaje się czekoladę jako dodatek do deserów - polewę do ciastek lub nieodzowny składnik brownie i sernika. Z kolei Warsztaty Czekoladowe pokazują, co można wyczarować z ziaren kakaowca i ich pochodnych. Uczestnicy własnoręcznie wyprodukują swoje czekoladowe tabliczki, praliny czy figurki. Na najwyższym poziomie kursu nauczą się, jak używać czekolady jako substancji plastycznej, tworząc słodkie kwiaty i dekoracje.

Wiedza, pasja i smak

Wszystkie czekoladowe kursy zostały przygotowane i prowadzone przez znawców tematu. Są nimi Maestro Czekolady Janusz Profus i Mistrzyni Czekolady Joanna Profus, wielokrotnie nagradzani cukiernicy i współpracownicy E.Wedel, którzy na czekoladzie znają się najlepiej.

Miejsce, czas i zapisy

Pracownia Czekolady, gdzie odbywają się warsztaty z cyklu "W Kuchni z E.Wedel", mieści się w wyjątkowym miejscu dla historii czekolady - zabytkowej kamienicy
z 1894 r., tuż przy najstarszej Pijalni Czekolady w Polsce. Tutaj działała pierwsza
w Polsce fabryka czekolady, prowadzona przez Emila Wedla. Zajęcia odbywają się w czwartki i piątki przez całą jesień i zimę i trwają od 3 do 5 godzin. Skierowane są do osób powyżej 16 roku życia. Uczestnicy szkolą się w grupach kilku osób, tak by mogli dopingować się nawzajem, a jednocześnie prowadzący mogli poświęcić każdemu z nich odpowiednio dużo czasu. Organizatorzy zapewniają materiały niezbędne do pracy i nauki. Cena, w zależności od poziomu warsztatów, wynosi od 400 zł do 480 zł od osoby.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

19
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

27