Sina obwódka wokół jajka. Co oznacza?

Czasami po ugotowaniu i przekrojeniu jajka można zauważyć, że część żółtka zmienia kolor na szary. Czy wiesz, co oznacza sina obwódka wokół żółtka? Ma to związek z obróbką termiczną i nie oznacza wcale, że jajko jest przeterminowane. Dowiedz się, jak długo gotować jajka, by wyszły idealne.

Sina obwódka wokół jajka wcale nie oznacza, że jest zepsute | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co oznacza sina obwódka wokół jajka? 

Sina obwódka przy żółtku jest tak charakterystyczna, że chyba każdy przynajmniej raz w życiu ją zobaczył. Co ciekawe, nie musi ona pojawić się na jajku, gdy to jest już stare. Wcale nie oznacza też, że przetrzymywane w lodówce jajka są zepsute.

Najczęściej szarawa obwódka przy żółtku pojawia się wtedy, gdy jajka są zbyt długo gotowane. Dlaczego tak się dzieje? Białko jajka podczas długiego gotowania uwalnia siarkowodór (stąd też charakterystyczny zapach produktu spożywczego). Ten z kolei reaguje z żelazem, które znaleźć możemy w żółtku. Z tego połączenia tworzy się siarczek żelaza, który odpowiada za nieciekawy kolor.

Odpowiedź na pytanie, co oznacza sina obwódka wokół jajka, jest więc prosta i wcale niezwiązana z psuciem się jajka. Nadal jednak zbyt długie gotowanie powoduje, że żółtko staje się mniej apetyczne, bardziej sypkie. Jeśli lubicie takie jajka, możecie je śmiało zajadać - nie ma w nich nic groźnego.  

Jak długo gotować jajka?

Skoro zbyt długa obróbka termiczna jajek powoduje ciemnienie obwódek wokół żółtek, to warto zapamiętać, jak długo gotować jajka, żeby wyszły idealnie? Wszystko zależy oczywiście od tego, jaką konsystencję chcesz otrzymać:

  • Jajka na miękko -  aby nie popękały, ale wciąż zachowały miękkie żółtko, włóż je do zimnej wody i gotuj przez 4-5 minut,
  • Jajka na półtwardo - włóż je do zimnej wody, poczekaj, aż zacznie się gotować i trzymaj jeszcze przez około 4 minuty
  • Jajka na twardo - włożone do zimnej wody, gotuj przez 8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.

Materiał zaktualizowany. Po raz pierwszy pojawił się 28.03.2023 roku.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy 

Zobacz także:

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »

Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1521

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 305

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5