Śmierdzące zielone kapustki. Tego warzywa nienawidziliśmy w dzieciństwie

Miękkie, brzydko pachnące zielone kulki o gorzkim posmaku. Właśnie tak wiele osób zapamiętało brukselkę, która w czasach dzieciństwa stanowiła przykrą niespodziankę w zupie jarzynowej lub na talerzu. Dziś powspominamy ten zielony, kulinarny "koszmarek" z dawnych lat. Sprawdzimy także, jakie właściwości ma brukselka oraz czy można sprawić, że będzie smakowała lepiej.

Znienawidzone warzywo z dzieciństwa, oto brukselka | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chyba każdy z nas ma takie potrawy lub produkty, których od najmłodszych lat unika jak ognia. Postrachem wśród przedszkolaków oraz dzieci uczęszczających na szkolne stołówki była między innymi brukselka. A szkoda! Warzywo to jest nie tylko zdrowe, odpowiednio przygotowane może być również bardzo smaczne. W poniższym artykule postaramy się znaleźć argumenty przemawiające do włączenia brukselki do codziennego jadłospisu. 

Sprawdź także: Reguluje gospodarkę węglowodanami i obniża poziom glukozy. Gorzki melon w kuchni to skarb

Gotowana brukselka – dlaczego tak jej nie lubiliśmy?

Problem z brukselką zaczynał się już na etapie gotowania. Po przekroczeniu progu domu lub szkolnej stołówki bez trudu mogliśmy zgadnąć, co szykuje się na obiad. Winowajczynią jest nic innego jak chemia. W warzywie tym znajdują się związki siarki, które uwalniają się podczas gotowania w wysokiej temperatury, w ten sposób w powietrzu unosi się charakterystyczny kapuściano-zgniły zapach. Dlaczego jeszcze nie lubiliśmy brukselki? Z powodu jej nieodpowiedniego przyrządzania. Przedszkolne lub stołówkowe kucharki bardzo często przegotowywały warzywo, a także dodatkowo podgrzewały je przed podaniem, przez co w konsekwencji brukselka wychodziła rozmiękła i niesmaczna. Dodatkowo długie gotowanie wpływało nie tylko na konsystencję, ale i smak brukselki, niejednokrotnie była po prostu gorzka i niedobra. 

Jakie właściwości ma brukselka?

Co ciekawe, w brukselce kryje się mnóstwo wartości odżywczych, takich jak witamina A, która między innymi odpowiada za prawidłowe widzenie oraz chroni oczy przed chorobami, wspiera kondycję włosów, skóry i paznokci, a także uczestniczy w procesie produkcji krwi, oraz witamina C, która wspiera odporność oraz działa przeciwutleniająco. Natomiast witamina K zawarta w brukselce odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, a także wpływ na zdrowie kości. W warzywie tym są obecne także, substancji mineralnych, takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, czy sód. Potas świetnie wpływa na układ krążenia, pozwala między innymi regulować ciśnienie krwi. Natomiast wapń, fosfor i magnez będą korzystnie wpływały na układ nerwowy, pracę mózgu, pozwolą także wzmocnić kości oraz zęby. Brukselka dostarcza także cennych antyoksydantów, które pomaga w neutralizowaniu wolnych rodników, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. 

Co więcej, brukselka doskonale sprawdzi się na diecie odchudzającej, w 100 g znajduje się jedynie 43 kcal, dlatego można pałaszować ją niemal do woli. Ze względu na zawartość błonnika, brukselka pozytywnie działa na układ pokarmowy, wspiera trawienie, pomaga pozbyć się zaparć. Pomaga przyspieszyć przemianę materii oraz sytość po posiłku, dzięki czemu wspiera proces utraty nadprogramowych kilogramów.

Jak ugotować brukselkę, żeby była smaczna?

Jeżeli chcesz, żeby brukselka nie rozczarowała cię smakiem, zwróć uwagę na jej wygląd podczas kupowania jej w sklepie. Warto wybiera niewielkie, jędrne, pozbawione zewnętrznych niedoskonałości warzywa. Dodatkowo, aby pozbyć się niechcianej goryczki, warto kilka razy przelać brukselkę wodą. Do gotującej wody zaleca się również dodanie łyżeczki cukru, to również poprawi jej smak. Niektórzy, aby zneutralizować przykry smak i zapach, do gotującej wody dolewają mleka. Brukselkę gotuj w osolonej wodzie przez około sześć do siedmiu minut, warzywa powinny być al dente, bez przykrycia. 

Sprawdź, jakie dania z brukselki wyczarowali nasi użytkownicy. 

1. Karmelizowana brukselka

 Karmelizowana brukselka Zobacz przepis

Karmelizowana brukselka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Surówka z brukselki z jabłkiem, żurawiną i granatem

 Surówka z brukselki z jabłkiem, żurawiną i granatem Zobacz przepis

Surówka z brukselki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cielęcina z brukselką

 Cielęcina z brukselką Zobacz przepis

Cielęcina z brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Brukselka do obiadu

 Brukselka do obiadu Zobacz przepis

Brukselka do obiadu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Bigos z brukselki

 Bigos z brukselki Zobacz przepis

Bigos z brukselki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Mielone z brukselką

 Mielone z brukselką Zobacz przepis

Mielone z brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tarta z brukselką

 Tarta z brukselką Zobacz przepis

Tarta z brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tagliatelle z brukselką

 Tagliatelle z brukselką Zobacz przepis

Tagliatelle z brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Cytrynowe brukselki

 Cytrynowe brukselki Zobacz przepis

Cytrynowe brukselki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z brukselką

 Sałatka z brukselką Zobacz przepis

Sałatka z brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
20
Przekąski Ogórki małosolne

Sezon na ogórki małosolne jest krótki więc polecam już przygotować.

Odsłon: 189

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5