Sezon na truskawki

Surowe przysmaki Joanny

Przepis na surowe ciasto według Joanny. Co sądzisz o jej pomyśle?

Ciasto
250 g mąki
220 g brązowego cukru
225 g roztopionego masła
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki mleka
1 łyżeczka soli
2 opakowania gorzkiej polewy czekoladowej
2 opakowania mlecznej polewy czekoladowej (polewy do wyboru, można użyć dowolnych)

Z czekoladowymi markizami
4 czekoladowe markizy
patyczki do lizaków
kolorowa posypka do dekoracji

Z masłem orzechowym
folia aluminiowa
3 łyżki masła orzechowego
3 ciastka zbożowe

Z pistacjami
solone pistacje do smaku

Ciasto
Piekarnik nagrzać do 180°C. Mąkę wysypać na blaszkę i piec przez 5 minut. Wymieszać wszystkie składniki i powstałą masę wstawić na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu podzielić na trzy części. Przygotować polewy czekoladowe.

Z czekoladowymi markizami
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z ciastem. Uformować kulki, nabić na patyk do lizaków, polać polewą czekoladową i udekorować posypką.

Z masłem orzechowym
Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Rozprowadzić polewę czekoladową, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Część surowego ciasta wymieszać z masłem orzechowym i zbożowymi ciasteczkami. Powstałą masę wyłożyć na czekoladowy spód i oblać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po wyjęciu pokroić na szerokie paski.

Z pistacjami
Część surowego ciasta wymieszać z rozdrobnionymi pistacjami. Uformować kule, ułożyć na kratce i polać polewą czekoladową. Udekorować startymi na proszek pistacjami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
17
Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 158

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

30
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25