Sezon na truskawki

Suszenie warzyw i owoców w kilku prostych krokach

Suszenie jedzenia to jedna z najstarszych metod konserwacji. Od wieków polegała na usunięciu wody poprzez odparowanie. Niestety, obecnie wiele suszonych przysmaków ze sklepu jest faszerowanych różnego rodzaju chemią. Jak uniknąć sztucznych dodatków?

Fot. 123RF/Picsel

Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych "suszonek". Często, niestety, jest to wynikiem dodatków, takich jak dwutlenek siarki (zapewnia kolor) czy syrop cukrowy (utrwala). Przed zakupem warto jest więc dokładnie przyjrzeć się składowi produktu. Albo wysuszyć owoce i warzywa samemu, zyskując pewność, że w ich składzie nie znajdą się żadne podejrzane substancje.

Suszone owoce dla odchudzających się

Suszone owoce są wyjątkowo słodkie, dlatego bardzo często bywają wykorzystywane przez osoby na diecie, jako alternatywa dla słodyczy. Warto jednak pamiętać o umiarze, gdyż (jak wszystko co jedzne w nadmiarze) mogą nam zaszkodzić. Co bardzo ważne, suszone owoce zaiwerają w sobie dużo cennego błonnika, dzięki któremu dłużej czujemy się najedzeni oraz unikamy napadów wilczego głodu.

Co można suszyć?

Suszyć możemy praktycznie wszystkie owoce i warzywa, na jakie mamy ochotę. Jednak należy pamiętać, że produkty bogate w witaminę C tracą ją w czasie procesu suszenia. Nie należy również suszyć owoców i warzyw, które mają w sobie bardzo dużą ilość wody (np. ogórki, abuzy).

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Które owoce i warzywa najlepiej suszyć?

Owoce, która można suszyć:

- banany,
- morele,
- jabłka,
- gruszki,
- winogrona,
- żurawiny,
- śliwki.

Warzywa, które można suszyć:

- marchew,
- cebula,
- por,
- buraki,
- pomidory,
- fasola szparagowa,
- korzeń pietruszki.

Jak suszyć?

Owoce dokładnie myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy je na chwilę do wrzątku. Po wyciągnięciu osuszamy je papierowym ręcznikiem.

Warzywa przygotowujemy tak samo, jak owoce.

Suszyć możemy na kilka sposobów - po pierwsze można to robić tak, jak nasi przodkowie, czyli wystawić owoce lub warzywa na słońce. Niestety, suszenie na powietrzu wymaga od nas wiele uwagi, ponieważ może spać deszcz, wiatr może pozrzucać produkty lub zwierzęta mogą się połasić na degustację.

Drugi sposób to suszenie owoców, warzyw, grzybów albo ziół w piekarniku.

- Twarde owoce, takie jak jabłka i gruszki, najpierw wkłada się do piekarnika nagrzanego do 70 stopni, po czym redukuje się ją do około 50.

- Miękkie owoce, takie jak śliwki, najpierw wkłada się do niższej temperatury, a następnie podwyższa się ją do około 70 stopni.

- Warzywa początkowo suszy się w temperaturze około 50 stopni, a następnie podwyższa się ją do 70.

Trzecia metoda to użycie specjalnych suszarek, przeznaczonych do suszenia owoców, warzyw i grzybów. Pokrojone produkty kładzie się na specjalne sita i pozostawia aż do całkowitego wysuszenia.

Dobrze wysuszone produkty są miękkie, elastyczne i pachnące. Nie powinny być kruche, popękane i nie powinny nieprzyjemnie pachnieć.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

A zioła?

Zioła, przeznaczone na suszenie, powinny być świeże. Należy je oczyścić i usunąć zniszczone części. Najlepiej zostawić je w całości. Można je podwiesić pod dachem, aby się ususzyły od promieni słońca. Można je również suszyć w piekarniku. Zioła można również włożyć do foremek do robienia kostek lodu, a następnie zalać oliwą z oliwek i włożyć do zamrażalnika, dzięki czemu otrzymamy praktyczne kostki do bezpośredniego dodania do potrawy.

Grzyby

Grzyby należy przepłukać i obrać. Można suszyć je w całości lub wybrać same kapelusze. Jeżeli decydujemy się na ususzenie to trzonki należy pokroić w talarki. Grzyby można przewlec na nitkę i powiesić w kuchni, by się ususzyły. Można je również włożyć do piekarnika i suszyć w temperaturze około 50 stopni przez kilka godzin przez kilka dni.

Poprawnie wysuszony grzyb jest elastyczny, nie kruszy się i nie pęka.

 

1. Suszone pomidory w oliwie

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Suszone warzywa

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Suszone jabłka

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Suszone wiśnie

Fot. Emka74 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Suszone pieczarki

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...

Odsłon: 24

30 min
0
Ciasta Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą i kruszonką to bardzo popularny i smakowity wypiek. Taki pra...

Odsłon: 44

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

16
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

22