Sycące pasty do chleba i wędliny. Są tak dobre, że można jeść je bez dodatków

Kanapki można przygotować na wiele pysznych sposobów. Jeżeli chcesz je nieco urozmaicić, możesz postawić na szybkie, domowe pasty kanapkowe. Nie tylko świetnie smakują, ale i pozwolą ci przemycić do jadłospisu sporo wartościowych produktów spożywczych, takich jak warzywa, jajka, czy twaróg. Oto cztery pomysły na sycące pasty do chleba, które musisz wypróbować.

Z czego zrobić pastę kanapkową? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pasta na kanapki sprawdzi się także jako farsz do innych dań. Możesz na przykład zawinąć ją w wędlinę i podać na świątecznym stole w formie przekąsek. Jeżeli ograniczasz pieczywo, świetną opcją będzie zawinięcie pasty kanapkowej w liść sałaty lub cykorii. Będzie to smaczna i dietetyczna alternatywa dla masła. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić pyszne pasty kanapkowe. 

Sprawdź także: Czerwona, zielona i żółta. Rolady na wielkanocny stół – rodzina i goście będą zachwyceni

Pasta na kanapki lepsza od masła

Kanapki najczęściej smarujemy masłem. Jeżeli jednak chcesz nieco "odchudzić" swoje kanapki, a do tego dodać im sporo wartości odżywczych, lepszą opcją będzie wybór past kanapkowych. To dobra alternatywa dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Pasty do chleba możesz przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu, każdy znajdzie coś dla siebie. Warto zadbać o to, aby ich bazą był produkt zawierający sporą ilość białka. Na przykład jajka, ryby, twaróg, czy rośliny strączkowe, takie jak fasola, czy soczewica. Taka pasta na długo cię nasyci, dzięki czemu unikniesz podjadania pomiędzy posiłkami. Aby pasta nie była mdła, dodaj do niej wyraziste dodatki, takie jak: suszone pomidory, kapary, oliwki, czosnek, cebulę lub szczypiorek. 

Dodatkowo zamiana masła na pasty kanapkowe, będzie to dobra opcja dla osób, które chcą zadbać o zdrowie układu krążenia, w tym serca. Składniki w nich zawarte pomogą obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także pomogą zapobiegać miażdżycy. 

Sycące pasty do chleba – 4 pomysły

Wszystkie niżej przedstawione przepisy, są niezwykle proste, zrobisz je zaledwie w kilka minut. Podane składniki wystarczą do przygotowania pasty do chleba dla dwóch-trzech osób. 

Pasta z jajek i kiełków rzodkiewki 

Składniki

  • 6  jajek, 
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki serka kanapkowego,
  • porządna garść kiełków rzodkiewki,
  • koperek i szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Zacznij od ugotowania jajek na twardo, kiedy przestygną obierz je i rozdrobnij w misce widelcem. Dodaj kapary, serek kanapkowy, dobrze sprawdzi się ten chrzanowy, posiekany szczypiorek i kiełki rzodkiewki. Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Prosta pasta rybna z dodatkami 

Składniki

  • 250 g makreli, 
  • 2 ogórki kiszone, 
  • 1 mała szalotka,
  • 4 pomidory suszone,
  • 2 łyżki majonezu, 
  • pęczek koperku, 
  • sól i pieprz. 


Wędzoną makrelę przełóż do miski, dorzuć pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone, szalotkę, suszone pomidory oraz posiekany koperek. Dodaj majonez, dopraw całość solą i pieprzem, wszystko wymieszaj.

Pasta do chleba twarogowa 

Składniki

  • 250 g twarogu,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 6 rzodkiewek, 
  • 1/2 ogórka zielonego,
  • mały pęczek szczypiorku, 
  • sól i pieprz. 

Do miski wrzuć twaróg i rozdrobnij go widelcem, dodaj jogurt grecki, pokrojone drobno rzodkiewki i ogórka. Koperek posiekaj i dorzuć do reszty składników. Dopraw solą i pieprze do smaku, całość wymieszaj. 

Zielona pasta z awokado i ciecierzycy 

Składniki

  • 1 awokado, 
  • 200 g ciecierzycy ze słoika, 
  • 2 łyżki soku z limonki, 
  • 1 twardy pomidor, 
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku, 
  • szczypta chili, 
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Do miski włóż awokado, ciecierzycę, obrany czosnek, dolej sok z limonki i zmiksuj wszystko na gładką masę. Do powstałej pasty dorzuć posiekaną czerwoną cebulę, chili, posiekaną natkę pietruszki, pokrojonego w kostkę pomidora, sól i pieprz. Wymieszaj składniki.

Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Zanim wrzucisz do pralki, namocz. Ta mieszanka sprawi, że firanki będą bieluteńkie »

Najgorsze towarzystwo dla kawy. Unikaj rano, podczas obiadu i na imprezie »

Od kwietnia zdrożeje żywność. Za co zapłacimy najwięcej? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1497

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 291

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5