To warto wiedzieć o brukselce!

Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć!

Jakie właściwości może mieć brukselka? Fot. 123RF.COM/PICSEL


Brukselka i kapusta lepsze niż zwykła, zdrowa dieta

Dieta bogata w rośliny kapustowate (m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzeżucha, rzodkiewka) lepiej chroni przed rakiem niż dieta uwzględniająca różne warzywa i owoce. Potwierdzają to badania in vitro (na pobranych komórkach, przeprowadzane poza organizmem) i in vivo (wewnątrz organizmu).

 

Książka kucharska: 15 przepisów na dania z brukselki. Kliknij!

Brukselka i spółka zawierają, tak jak i wszystkie inne rośliny, dużą ilość antyoksydantów. Ale jest też coś, co je wyróżnia spośród innych warzyw i owoców. Jest to grupa substancji o nazwie glukozynolany. Ulegają one hydrolizie pod wpływem enzymu (mirozynazy) i np. krojenia czy żucia kapustowatych, uwalniając inne substancje, które mają silne działanie przeciwnowotworowe.

Pamiętajmy, że dieta bogata w te rośliny nie może być pozbawiona innych składników - musi być odpowiednio zbilansowana, aby korzystnie wpływać na zdrowie.


Spowolnić czas

Działanie wolnych rodników uszkadza komórki i przyspiesza starzenie się organizmu. Uszkodzenia DNA mogą doprowadzić do nieprawidłowego działania poszczególnych komórek, mutacji, a nawet śmierci komórki. Podejrzewa się, że zwiększają także ryzyko wystąpienia nowotworów. Jeśli organizm jest w stanie się bronić, zachowana zostaje równowaga.

Badania potwierdzają, że już 300 gramów gotowanej brukselki (czyli ok. 15 główek) dziennie zmniejszało uszkodzenia DNA wywołane naturalnymi procesami metabolicznymi i działaniem wolnych rodników. Porównywano działanie brukselki i innych warzyw, spoza rodziny kapustowatych.

Jak gotować brukselkę?
Odpowiedź znajdziesz na następnej stronie!

Następna strona >>

1 2
z
3

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
13
Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 64

15 min
4
Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53565

>60 min
115

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133