Sezon na truskawki

Tort cukiniowy Tomasza

W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza?

Blaty:

  • 150 g cukinii zielonej
  • 150 g cukinii żółtej
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 150 g cukru
  • 225 g mąki (typ 450)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 50 g obranych pistacji
  • tłuszcz do posmarowania formy

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 150 g cukru białego
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 225 g mąki (typ 450)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 75 ml mleka
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 110 g marchwi
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 cm korzenia imbiru
  • szczypta soli
  • 50 g cukru brązowego
  • tłuszcz do posmarowania formy

Krem:

  • 4 dojrzałe awokado
  • 100 g cukru pudru
  • 3 limonki
  • pęczek świeżej bazylii
  • 100 g serka mascarpone

 

Dekoracja:

  • 3 długie marchwie
  • 200 ml wody
  • 750 g cukru
  • 1 cytryna
  • 150 g śmietany 36%
  • 2 laski wanilii
  • 200 g twarogu pełnotłustego (krajanka)
  • 90 g cukru pudru

Krówki z pasternaku:

  • 200 g surowego pasternaku
  • 100 g cukru
  • 30 g masła
  • 335 g słodzonego mleka skondensowanego
  • szczypta soli
  • laska wanilii

Blat 1 i 2:

Osobno zetrzeć na tarce dwie odmiany cukinii. Zmiksować jajka z olejem rzepakowym i cukrem, a następnie wsypać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder). Całość wymieszać. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodać przygotowaną wcześniej żółtą cukinię wraz z sokiem i otartą skórką z cytryny. Dokładnie wymieszać. Do drugiej dodać startą zieloną cukinię i rozdrobnione pistacje, a następnie całość wymieszać. Dwie formy o średnicy 20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masy wlać do form, wygładzić i piec przez 35-40 minut w temperaturze 180℃. Po pieczeniu schłodzić.

Biszkopt:

Żółtka utrzeć z cukrem białym, tak aby powstała masa jajeczna. Na koniec powoli wlewać olej słonecznikowy. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, a następnie dodać do nich szczyptę startej gałki muszkatołowej oraz migdały. Dokładnie wymieszać składniki i 1/3 wsypać do masy jajecznej, a pozostałą część wymieszać z mlekiem i powoli wlewać do masy jajecznej. Nie mieszać za długo, ponieważ ciasto może zrobić się zbyt twarde! Do ciasta dodać ocet, startą marchew, zmielone orzechy włoskie i starty imbir. Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem brązowym, a następnie delikatnie wymieszać z ciastem. Formę o średnicy 20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę biszkoptową, wygładzić i piec około 30 minut w 175℃ z funkcją termoobiegu. Studzić w piekarniku przez 15 minut, a po wyjęciu całkowicie schłodzić.

Krem:

Miąższ z awokado wymieszać z cukrem pudrem, sokiem i otartą skórką z limonki. Następnie dodać posiekaną bazylię i serek mascarpone. Całość zmiksować na jednolitą, gładką masę.

Dekoracja:

Obrać marchew i pociąć na grube paski, a następnie gotować na małym ogniu w wodzie z 500 g cukru. Po 20 minutach wlać sok z cytryny i gotować jeszcze przez 10 minut. Odstawić do ostudzenia. Zagotować śmietanę ze startą laską wanilii, a następnie schłodzić w lodówce, a po schłodzeniu przecedzić przez gęste sito. Twaróg ubić ze startą laską wanilii i cukrem pudrem. Na ostudzony blat 1 nałożyć połowę kremu i umieścić na nim biszkopt, a następnie posmarować pozostałą częścią kremu. Całość przykryć blatem 2. Tort obłożyć masą śmietankową i udekorować przygotowanymi wcześniej paskami marchwi z syropu.

Krówki:

Pasternak obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w wodzie około 8 minut, aż będzie całkowicie miękki. Odcedzić i zblendować na gładką masę. Pozostałe składniki gotować na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając. Należy uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodać zblendowany pasternak i gotować jeszcze około 25 minut. Lekko brązową masę zdjąć z ognia i mieszać przez kolejne 3 minuty. Gdy zacznie gęstnieć, wylać ją na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i schłodzić. Zastygniętą masę krówkową pokroić w kostki o dowolnej wielkości.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 867

30 min
25
30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

32
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

22
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

26