Tort makowo-piernikowy

Tort makowo-piernikowy to deser pełen nieoczywistych połączeń smakowych. Wypiek z dodatkiem kajmaku, serka mascarpone oraz soku z pomarańczy, nie tylko rozpływa się w ustach, ale również stanowi piękną ozdobę wigilijnego stołu.

Fot. materiały prasowe

Składniki (tortownica o średnicy 24 - 25 cm):

• 5 jajek L (w temperaturze pokojowej)
• ½ szklanki maku mielonego BackMit
• 200 g drobnego cukru trzcinowego demerara GoldPack
• 160 g mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki miękkiego masła
• cukier waniliowy
• otarta skórka z dużej pomarańczy
• szczypta soli

Dodatkowo:
• 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
• 500 ml śmietany 36%
• 3 łyżki masy kajmakowej
• 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
• ½ szklanki soku pomarańczowego

Wykonanie
1. Włącz piekarnik na 160°C, góra-dół.
2. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać. Gdy piana będzie już sztywna, dodawaj, łyżka po łyżce, cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Kolejne porcje cukru dodajemy, gdy między palcami nie wyczuwamy drobinek cukru wcześniej dodanego.
3. Gdy cały cukier jest już dodany, a masa ma szklisty kolor, dodaj masło i ubijaj chwilkę.
4. Dodaj żółtka wraz z otartą skórką pomarańczową, zmiksuj do połączenia składników.
5. Dodaj mak, mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników.
6. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
7. Wyłóż ciasto, wyrównaj.
8. Piecz około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rzuć foremką z 0,5 metra. Następnie wyjmij ciasto z rantu i połóż górą ku dołowi. Tak wystudź.
9. Przygotuj krem. Mascarpone i śmietany przełóż do misy miksera. Ubijaj do uzyskania gęstego kremu.
10. Dodaj masę kajmakową oraz przyprawę do pierników. Całość zmiksuj do połączenia składników.
11. Wystudzony biszkopt przetnij na 3 blaty.
12. Ułóż 1 blat na paterze, nasącz ⅓ soku pomarańczowego, wyłóż ⅓ kremu.
13. Powtórz te czynności z pozostałymi blatami.
14. Wyrównaj boki i udekoruj wg własnych preferencji.
15. Ciasto podawaj schłodzone.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Słony karmel

Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...

Odsłon: 163

15 min
2
Dania główne Zimne nóżki po wiejsku

Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...

Odsłon: 124

60 min
3
Sałatki Sałatka na lunch

Sałatka na lunch z filetem z kurczaka, czerwoną papryką, białą fasolą i jajka...

Odsłon: 288

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

132