Tradycja lubelskich cebularzy

Wypiek wywodzący się z kuchni żydowskiej, który swoją popularność zyskał w XIX wieku. Obecnie stanowi unikatowy produkt Lubelszczyzny i jest wypiekany przez większość piekarni zlokalizowanych na w okolicach Lublina, Zamościa oraz Kazimierza Dolnego. Czym się charakteryzuje i jak w prosty sposób można go przygotować samodzielnie?

Fot. 123RF/Picsel

Historia tego przysmaku sięga przełomu XIX wieku. W tych czasach Żydzi prowadzący piekarnie na terenie lubelskiego Starego Miasta, wypiekali cebularze w piecach opalanych drewnem, a następnie układali je w wiklinowych koszach i sprzedawali na ulicach. Ich niepowtarzalny zapach i smak sprawił, że w niedługim czasie stał się on także specjałem ludności polskiej i zaczęto go wypiekać również w innych pobliskich miejscowościach.

Po zakończeniu II wojny światowej cebularze stanowiły jeden ze stałych elementów asortymentu niemalże każdej lubelskiej piekarni, a w 2007 roku wpisano je na Listę Produktów Tradycyjnych. Siedem lat później cebularz lubelski został objęty certyfikatem przez Komisję Europejską i zarejestrowany jako wypiek o chronionym znaczeniu geograficznym. Odznaczenie to pozwoliło na zachowanie autentyczności produktu, wprowadzając obowiązek wypiekania tego smakołyku według oryginalnej receptury z zachowaniem określonej listy składników.

Początkowo przepisy na cebularze były przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie, przez co powstało kilka receptur różniących się nieznacznie farszem lub niektórymi składnikami ciasta. Tradycyjnie oprócz mąki pszennej i drożdży do spodu cebularzy wykorzystuje się również mleko i masło. Produkty te niekiedy są zastępowane wodą i olejem. Różnice mogą występować również w sposobie przygotowania farszu. Według oryginalnego przepisu cebulę najlepiej pokroić w kostkę i ugotować we wrzątku, a następnie połączyć z olejem, makiem i solą oraz wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Nadzienie można również przygotować na skróty, podsmażając cebulę na patelni i łącząc ją z pozostałymi składnikami.

Reklama

Tradycyjny cebularz lubelski ma od 15 do 20 cm średnicy. Brzegi ciasta zazwyczaj osiągają 1,5 cm wysokości. Po upieczeniu mają złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Środek wypełniony jest dużą ilością cebulowo-makowego farszu. Najlepiej smakuje od razu po wyciągnięciu z pieca. Ciasto jest delikatne, a farsz wyrazisty w smaku.

Jak przygotować cebularze?

Do zrobienia domowych cebularzy będziecie potrzebowali zaledwie kilku produktów, które bez problemu powinniście odnaleźć w swojej kuchni. Jeśli chcecie skorzystać ze sprawdzonej receptury lub nieco urozmaicić podstawowy przepis, zapoznajcie się z propozycjami naszych użytkowników.

 

1. Tradycyjne cebularze

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Cebularze kazimierskie

Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Cebularze z podsmażanym farszem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Cebularze z bekonem

Fot. Kobi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Cebularze z pieczarkami i sezamem

Fot. Lulinka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Cebularze z czarnuszką

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Cebularze z tymiankiem

Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Cebularze z żółtym serem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53503

>60 min
115
Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 51

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133