Trifle, Rodgrod i Cranachan

Owoce leśne lubimy przede wszystkim na słodko. Posypane zwykłym cukrem smakują wybornie, a z kilkoma innymi dodatkami mogą przemienić się w pyszny deser na ciepłe letnie popołudnie.Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum!

Fot. 123RF/Picsel

Nie tylko my z przyjemnością spożywamy owoce leśne, inne nacje również lubują się w smaku żurawiny czy jagód. Szkoci z malin przyrządzają deser o nazwie "Cranachan" - jest to prosta kombinacja owoców, bitej śmietany, podpieczonych płatków owsianych i miodu. Szkocki charakter deser zyskuje dzięki dodatkowi whisky. Tradycja każe, aby Cranachan biesiadnicy przygotowywali sobie sami - na stół podaje się składniki deseru, które każdy miesza we własnym, wysokim pucharku, zgodnie z preferencjami. Podaje się go przede wszystkim podczas wesel, ale też przy innych uroczystych okazjach.
Owoce leśne z bitą śmietaną są również znanym deserem w Norwegii. Tak zwany "Multekrem" to nic innego jak maliny moroszki z bitą śmietaną i cukrem, podawane z ciasteczkami. Ten bardzo prosty i smaczny deser jest jednym z ulubionych dań Norwegów.

Narodowy deser Duńczyków

Duńczycy owoce leśne używają do przyrządzania deseru o trudnej nazwie "Rodgrod". Owoce gotuje się z cukrem, a następnie dodaje się sok owocowy rozmieszany z mąką kartoflaną, i gotuje aż do zagęszczenia. Sposób przyrządzania nie różni się niczym od przygotowywania dobrze znanego nam kisielu. Rodgrod podaje się na zimno, z bitą śmietaną i cukrem. Ten deser jest jednym z symboli Danii, której flaga jest właśnie czerwono biała; a Duńczyków nic nie cieszy bardziej jak proszenie cudzoziemców o wymówienie słowa "Rodgrod" - dla większości turystów w Danii jest to niewykonalne. Według legendy, podczas drugiej wojny światowej, straż graniczna Danii w ten właśnie sposób wykrywała powracających do ojczyzny Duńczyków - gdy proszono ich o wymówienie pełnej nazwy deseru - rodgrod med flode - ich wymowa była poprawna. Obcokrajowcy zaś nie byli w stanie wymówić tej nazwy, nie wpuszczano ich więc na terytorium Danii.

Jesz, co chcesz

Maliny, obok biszkoptów i kremu waniliowego, to składnik klasycznego brytyjskiego deseru Trifle. Deser przygotowuje się bardzo prosto - w szklanym naczyniu układa się biszkopty, polewa się je alkoholem, następnie nakłada się warstwę kremu waniliowego, i na wierzch owoce. Takich warstw można ułożyć kilka, zależy to od ilości składników i wielkości naczynia, z którego korzystamy. Oczywiście ten podstawowy przepis można dowolnie wzbogacać, tak aby otrzymać efekt i smak, który najbardziej nam odpowiada. Krem waniliowy można zastąpić serkiem mascarpone bądź kremem custard - słodkim sosem przygotowanym na bazie mleka i żółtek, a alkohol wybieramy zgodnie z własnymi preferencjami. Trifle dekorujemy bitą śmietaną. Klasycznie podaje się go z malinami, ale tak naprawdę owoce można dobierać dowolnie, i tworzyć ich kombinacje. Możemy wymyślać dziesiątki wersji tego deseru, ciesząc się własną inwencją i pomysłowością, a przede wszystkim - doskonałym smakiem.

Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum!

Wykorzystano:
undiscoveredscotland

3quarksdaily

Wkipedia

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Domowe Bake Rolls

Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...

Odsłon: 29

15 min
2
Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 4515

60 min
14
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133