Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw.

Fot. materiały prasowe

Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek.

Smak tradycji
Znany od pokoleń żurek swój charakterystyczny smak zawdzięcza temu, że jest robiony na zakwasie z razowej mąki żytniej. W zależności od regionu, istnieją różne receptury na jego przyrządzenie. Różnica tkwi w doborze mięsa, na którym gotuje się wywar na zupę. Często zabielany jest mlekiem i podawany w chlebie z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodatkiem mogą być suszone grzyby i ziemniaki. Jego smak wzbogaci dodanie wędzonki - może to być boczek, żeberka, jak i szynka. Jeśli lubimy wyraziste smaki, powinniśmy dodać do niego chrzan i odrobinę kwaśnej śmietany. Najlepiej przygotować go kilka dni wcześniej przed planowanym podaniem, ponieważ zupa zyska pełny smak i aromat.
Żurek w chlebku
Składniki:

  • 200 g kiełbasy śląskiej z kurczaka firmy Konspol
  • 300 g wędzonego boczku
  • 0,5 litra gotowego zakwasu na żur
  • 1 litr zimnej wody
  • 4 ziemniaki
  • ½ łyżki pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ½ łyżka majeranku
  • 100 ml śmietany 12%
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 5 bochenków małego chleba
  • gotowy zakwas
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie:
Do garnka wkładamy pokrojony boczek, kiełbaskę śląską z kurczaka firmy Konspol i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz czosnek. Wywar gotujemy przez około 30 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut i dolewamy gotowy zakwas. Następnie dodajemy majeranek i zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku. Z okrągłych chlebków odcinamy czubki, wydrążamy środek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka i podajemy z kawałkami ugotowanego jaja. Zupę posypujemy świeżym majerankiem.
Żurek na szynce
Składniki:

  • 0,5 litra gotowego zakwasu na żur
  • 200 ml śmietany 12%
  • 500 g szynki z wędzarni firmy Konspol
  • ½ łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 0,5 kg żeberek
  • pietruszka
  • 2 jajka na twardo
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

 

W pierwszej kolejności gotujemy żeberka przez około 15 minut. Szynkę i kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanej patelni do zarumienia i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Wywar zalewamy zakwasem, dodajemy pietruszkę, czosnek i gotujemy przez około godzinę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietaną. Zostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia się smaków. Przy serwowaniu żurku dodajemy do niego przekrojone na pól jajka na twardo oraz chrzan wedle uznania.
Staropolski żurek z grzybami
Składniki:

  • 600 g szynki z liściem laurowym firmy Konspol
  • 50 g suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka śmietanki 12 %
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 2 litry zimnej wody
  • 2 jajka na twardo

Przygotowanie:
Do garnka wkładamy grzyby oraz pokrojoną w kostkę szynkę i zalewamy zimną wodą. Gotujemy wywar przez 30 minut. Dodajemy sól, pieprz, rozgnieciony czosnek i zakwas. Gotujemy przez 15 minut, na koniec zabielamy zupę śmietanką. Dodajemy majeranek, liść laurowy i gotujemy przez 20 minut. Podajemy z jajkiem lub chrzanem wedle uznania.

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deserki karpatka z owocami

Pokochasz te deserki karpatka z owocami, ponieważ łączą w sobie wszystko, co...

Odsłon: 229

60 min
4
Ciasta Truskawkowy sernik bez cukru

Ten truskawkowy sernik bez dodatku cukru zachwyci Twoje podniebienie świeżym...

Odsłon: 85

15 min
2
15 min
2
Sałatki Sałatka z warzyw z rosołu

Dzisiaj tradycyjna sałatka jarzynowa do której użyłam warzyw z rosołu. Sałatk...

Odsłon: 131

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

132