Trzy szczyty

Ciasto parzone jest uważane za jedno z najtrudniejszych do przygotowania. Z przepisem Krzysztofa Ilnickiego, gwarantujemy, że każdy będzie w stanie je przygotować.

Ciasto parzone

125g woda
125g mleko
125 maso
5g sól
10g cukier
150g mąka
250g jaja

Piekarnik nagrzać do 190 stopni z termoobiegiem

• Zagotować w garnku pierwsze 5 składników (woda, mleko, masło, sól, cukier).
• Zmniejszyć ogień pod garnkiem
• Dodać całą mąkę i szybko mieszać drewnianą łyżką aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka - ok. 1 minuty
• Przełożyć masę do misy miksera i wystudzić do 50 stopni.
• Odważyć jajka i wymieszać ze sobą
• Dodawać jajka porcjami do przestudzonego ciasta i dokładnie mieszać mikserem aż ciasto wchłonie całe jajka
• Przełożyć ciasto do worka cukierniczego z okrągłą końcówką
• Odrysować trzy przylegające okręgi na papierze do pieczenia
• Papier odwrócić i ułożyć na blaszce
• Wyszprycować ciasto na papier w 3 rzędach
• Piec do złotego koloru OK. 40-50 minut
• NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA
• upieczone ptysie odstawić do ostudzenia

W czasie pieczenia przygotować krem

Krem

500g serek śmietankowy
50g cukier puder
1szt skórka z 1 cytryny
400 śmietana 36%

• Wymieszać ręcznym mikserem serek z cukrem i skórką cytrynową.
• Dodać śmietanę i ubić ręcznym mikserem na wolnych obrotach do sztywności. Uważać aby nie zważyć kremu.
• Krem przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią końcówką i włożyć do lodówki.

Montaż

• Wybrać najładniejsze ptysiowe góry.
• Napełnić dokładnie od dołu kremem.
• Ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem i udekorować owocami wg uznania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
13
Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 65

15 min
4
Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53568

>60 min
115

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133