Sponsorowane

Tymianek - właściwości i zastosowanie - Nauki Zielares

Tymianek to znane i szeroko wykorzystywane ziele śródziemnomorskie o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych i wysokich walorach smakowych. Dzięki temu od wielu lat stosowany jest w kuchni oraz jako naturalne remedium na różne dolegliwości. W medycynie naturalnej od wieków stosuje się tymianek do zwalczania infekcji bakteryjnych i wirusowych. Odkryj wszystkie właściwości tego aromatycznego i zdrowego zioła. Sprawdź, jak uprawiać tymianek oraz do czego można go wykorzystać.

Tymianek wyróżnia się dość złożonym i rozbudowanym składem, w którym możemy znaleźć bardzo wiele cennych substancji / materiały promocyjne

Na merytoryczną dawkę wiedzy o tymianku zaprasza Zielares.pl - portal o ziołach, witaminach, suplementacji i zdrowym stylu życia.

Tymianek - co to jest i czym się charakteryzuje? 

Ziele tymianku, zwane także pod nazwą macierzanka tymianek, to wieloletnia roślina z rodziny wargowych. Osiąga około 30 centymetrów wysokości. Ze zdrewniałych łodyg roślina wypuszcza zielone pędy ozdobione wąskimi i lekko podwiniętymi na brzegach liśćmi. Charakteryzuje się bardzo atrakcyjnym aromatem i smakiem, za które odpowiedzialne są zawarte w składzie chemicznym tymianku fenole.  

Gałązki tymianku z liśćmi można ścinać nawet trzy razy w sezonie. Tymianek pochodzi z Mezopotamii, gdzie był stosowany do przyrządzania leczniczych eliksirów. Z czasem z tymianku zaczęto wytwarzać różnorodne produkty spożywcze, takie jak miód. Do innych części świata trafił na początku XI wieku i stał się jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych.  

Tymianek - wartości odżywcze i składniki 

Tymianek wyróżnia się dość złożonym i rozbudowanym składem, w którym możemy znaleźć bardzo wiele cennych substancji, takich jak: węglowodany, flawonoidy, garbniki, kwas foliowy, triterpeny, oraz olejki eteryczne (tymol, borneol, p-cymen oraz linalol i karwakol). Najwięcej prozdrowotnych składników znajduje się w liściach i to właśnie one są wykorzystywane do celów leczniczych, pielęgnacyjnych, a także kulinarnych. Tymianek jest także źródłem aminokwasów, takich jak: walina, leucuna, izoleucyna, tryptofan, lizyna i treonina. Znaleźć w nim można również liczne witaminy z grupy A, B, E, K oraz minerały: fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, mangan i miedź.  

Tymianek - jakie ma właściwości? 

Macierzanka tymianek już w starożytnej Grecji była stosowana jako naturalny środek leczniczy. Wyciągi z jej liści to bardzo silny środek o właściwościach bakteriobójczych, antyseptycznych i rozkurczowych. Może być bardzo skuteczny we wspomaganiu leczenia infekcji bakteryjnych i wirusowych. Tymianek sprawia, że organizm szybciej zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje. Do najważniejszych właściwości tymianku zaliczamy: 

  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne - tymianek skutecznie zwalcza bakterie i wirusy. Wyciąg z liści tymianku stosuje się w leczeniu przeziębienia i grypy. Dezynfekuje błonę śluzową jamy ustnej i gardła oraz łagodzi stany zapalne.
  • Działanie przeciwbólowe i rozkurczowe - tymianek zmniejsza dolegliwości bólowe przy zapaleniu zatok i gardła. Wspomaga pracę przewodu pokarmowego i pobudza procesy trawienne. Przynosi ulgę przy wzdęciach i zaparciach oraz hamuje biegunkę.
  • Działanie łagodzące - tymianek jest często wykorzystywany jako składnik preparatów o właściwościach łagodzących dolegliwości przy stanach zapalnych żołądka i jelit. 
  • Działanie wykrztuśne - syrop z tymianku to smaczne i skuteczne rozwiązanie na uporczywy kaszel.
Tymianek nie jest rośliną skomplikowaną w uprawie / materiały promocyjne

Tymianek - jakie ma zastosowanie? 

W sektorze medycyny naturalnej wyciąg z tymianku jest stosowany do produkcji syropów na kaszel, tabletek łagodzących ból gardła oraz kropli na niestrawność. Można go także znaleźć w składzie wielu preparatów do stosowania przy bólach mięśniowych i stawowych, takich jak żele, kremy i maści.  

Wzorem starożytnych Greków i Rzymian olejek z tymianku można dodawać do kąpieli. Taki domowy zabieg SPA doskonale rozluźnia mięśnie, nawilża i wygładza skórę oraz pozostawia bardzo atrakcyjny zapach. Kąpiele tymiankowe polecane są także w początkowym stadium przeziębienia.  

Tymianek to także nieodłączny składnik wielu potraw. Dzięki niemu każde danie zyskuje na smaku i aromacie. Nawet niewielka ilość suszonych lub świeżych listków macierzanki potrafi doskonale wzbogacić smak mięs, w szczególności drobiu, wieprzowiny i dziczyzny. Tymiankiem można doprawiać warzywa, zupy oraz pasztety. 

Tymianek - jak uprawiać? 

Tymianek nie jest rośliną skomplikowaną w uprawie. Doskonale rośnie i rozwija się w doniczkach oraz w ogródku. Najważniejszą kwestią jest wybór odpowiedniego miejsca do zasadzenia tymianku, który jest rośliną ciepłolubną. Dlatego najlepsze będzie dobrze nasłonecznione stanowisko z glebą próchniczą, o dobrzej przewiewności. Aby nasza uprawa nie zmarnowała się w sezonie jesienno-zimowym wszystkie krzaczki tymianku należy okryć słomą lub liśćmi, a w warunkach domowych ustawić doniczki w pomieszczeniu, gdzie panuje temperatura około 15 stopni Celsjusza. 

Gałązki tymianku ze świeżymi liśćmi ścina się od czerwca do września. Tymianek można wysuszyć w piekarniku rozgrzanym do temperatury nieprzekraczającej 35 stopni Celsjusza lub zamrozić. Dzięki temu zachowa swoje właściwości odżywcze oraz walory smakowe i wyjątkowy aromat.  

Tymianek w kuchni - do czego dodawać? 

Tymianek doskonale komponuje się w praktycznie wszystkich potrawach kuchni śródziemnomorskiej. W krajach takich jak Włochy czy Grecja doniczki z tymiankiem i słoiczki z suszonymi liśćmi znajdują się w każdym domu. Tymianek wykorzystuje się najczęściej do: 

  • Potraw mięsnych - jagnięcina, dziczyzna, wieprzowina, wołowina oraz drób.
  • Potraw jarskich - ziemniaki, bataty, jarmuż, ryż.
  • Potraw rybnych - pieczony łosoś, pstrąg i dorsz.
  • Zup i farszów - zupy kremy i pasztety.
  • Warzywa - sałatki z dodatkiem pomidorów, cebuli i oliwek.

Tymianek - przeciwwskazania 

Ze stosowaniem tymianku w każdej postaci powinny wstrzymać się kobiety ciężarne i karmiące. Zawarte w roślinie olejki eteryczne mogą wywołać skurcze macicy skutkujące przedwczesnym porodem, a nawet poronieniem. 

Spożycie zbyt dużej ilości wyciągu z liści tymianku może spowodować wystąpienie typowych objawów zatrucia, takich jak: nudności, biegunka, bóle głowy, a w skrajnych przypadkach zwężenie dróg oddechowych. Dlatego pomimo niewątpliwych walorów zdrowotnych i smakowych, należy zachować umiar w stosowaniu tymianku. 

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z warzyw z rosołu

Dzisiaj tradycyjna sałatka jarzynowa do której użyłam warzyw z rosołu. Sałatk...

Odsłon: 118

30 min
6
Śniadania Pankejki jogurtowe

Puszyste i lekkie niczym chmurka placuszki śniadaniowe. Przepis jest niezwykl...

Odsłon: 26248

15 min
19
15 min
13
Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 630

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

131