Sezon na truskawki

V półfinał BlogerChef’a – daleko i egzotycznie, czyli kuchnia Azji

Kuchnia śródziemnomorska, kuchnia Europy Zachodniej, Europy Środkowej, Europy Wschodniej, kuchnia amerykańska…

To tematy czterech pierwszych półfinałów konkursu BlogerChef. W maju kolejny, bardziej egzotyczny. W Bielsku-Białej, w restauracji „Dworek", blogerzy zaprezentują swój kulinarny kunszt tworząc autorskie dania inspirowane kuchniami Azji. Poznamy piątego finalistę, który zawalczy o tytuł BlogerChef'a już w czerwcu!

 

BlogerChef po raz piąty

Zielone curry z dorszem, krewetki w mleku kokosowym, babeczki z pastą pandanową... To tylko niektóre z dań, które powstaną podczas V półfinału konkursu BlogerChef. Ostatnie półfinałowe spotkanie gościć będzie restauracja „Dworek" w Bielsku-Białej. Nowoczesny obiekt prowadzony przez szefa konkursowego jury - Mirka Drewniaka. Na zmagania blogerów zapraszamy 11 maja.


Wieczór z kuchnią azjatycką
A 10 maja, w piątkowy wieczór poprzedzający półfinał, zapraszamy na interaktywny pokaz kulinarny. Tematem przewodnim będzie... oczywiście kuchnia Dalekiego Wschodu. Mirek Drewniak pokaże jak doprawiać i przyrządzać drób. Zaprezentuje też walory kulinarne mięsa z piersi kurczęcej i indyczej z certyfikatem QAFP. O samym certyfikacie i o zaletach drobiu wyprodukowanego w systemie jakości QAFP uczestnicy pokazu dowiedzą się dużo więcej od ekspertów oraz dietetyka.
Ponadto, w części warsztatowej wieczoru, blogerzy i przedstawiciele mediów będą samodzielnie przyrządzać proste dania w woku metodą stir-fry, a także przygotowywać niecodzienne sushi pod okiem sushi mastera Macieja Baniaka.

 

Tuż przed Finałem
Nasze półfinały dobiegają końca. Już wkrótce poznamy piątą osobę, która zakwalifikuje się do Wielkiego Finału Konkursu. A w czerwcu dowiemy się kto zostanie pierwszym w Polsce BlogerChef'em. - przypomina organizator konkursu Marek Bielski. A Katarzyna Szatkowska, współorganizatorka dodaje - Blogerzy! Na Finał pragniemy zaprosić Was wszystkich! Rezerwujcie czas 22-23 czerwca. Obiecujemy, że kulinarnych wrażeń nie zabraknie!

---
Konkurs BlogerChef - innowacyjny projekt skierowany dla osób prowadzących blogi kulinarne. Półfinały konkursu odbywają się co miesiąc od stycznia do maja br., w najlepszych w kraju restauracjach. Zgłoszenia do półfinałów, przyjmowane są poprzez aplikację na fanpage BlogerChef'a. Do półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł pierwszego w Polsce BlogerChef'a.

 

Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska - dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku". Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl.
Marek Bielski - twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie", którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie" zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Truskawkowa Dama

Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc aromatyczne ciasto z truskawkami. Subtelne...

Odsłon: 13462

30 min
14
>60 min
34
Ciasta Ciasto Truskawkowe Pole

Ciasto złożone z trzech warstw: delikatnego biszkoptu, kremu budyniowo-jogurt...

Odsłon: 3995

60 min
10
Ciasta Tarta z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem budyniow...

Odsłon: 4079

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

17
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

26