Wielkanocne inspiracje

Tradycyjny barszcz biały, wiosenne sałatki, soczysta pieczeń, aromatyczny pasztet czy faszerowane jajka – w świątecznym menu co roku odnajdujemy dobrze znane, klasyczne smaki. Jednak, aby zbliżająca się Wielkanoc wypadła perfekcyjnie, warto solidnie się do niej przygotować.

Fot. 123RF/Picsel

Wielkanocny żur w chlebie

Składniki:
• 2 chleby razowe
• 4 białe kiełbasy
• 1 opakowanie Żurku Knorr
• 1 pęczek włoszczyzny
• 2 cebule
• 1 łyżka chrzanu
• 300 g wędzonego boczku
• 5 ziemniaków
• 4 jajka
• 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
• 100 ml śmietany kremówki
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
• 10 ml oleju

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wywar na włoszczyźnie wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz liściem laurowym. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij włoszczyznę z garnka.
2. Do wywaru wsyp zawartość opakowania Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr. Dodaj do całości 1 łyżkę chrzanu ze słoika. Gotuj zupę przez około 10 minut.
3. Rozgrzej patelnie i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojoną w plastry kiełbasę i boczek pokrojony w kosteczkę. Po smażeniu wrzuć wszystko do żurku.
4. Pod koniec gotowania do zupy wsyp pieprz i majeranek oraz wlej śmietanę.
5. Rozkrój chleb wzdłuż na dwie części. Z każdej połowy wyciągnij miękki środek. Żurek podawaj w chlebowej misce z dodatkiem chrzanu oraz jajkiem.

Roślinny pasztet

Składniki:
• 100 g kaszy gryczanej
• 100 g ciecierzycy z puszki
• 400 g białej fasoli z puszki
• 1 opakowanie Zupy borowikowej Knorr
• 200 ml wody
• 100 g orzechów
• 4 łyżki oleju
• 2 marchewki
• 50 g suszonych grzybów
• 2 pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
• 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• 1 łyżka musztardy Dijon
• 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj kaszę gryczaną zgodnie ze wskazówkami producenta, umieszczonymi na opakowaniu. W 200 ml wody namocz suszone grzyby. Potem gotuj je przez około 15 minut.
2. Pietruszkę oraz marchewki pokrój w wąskie paski. Kawałki warzyw smaż na patelni z 2 łyżkami rozgrzanego oleju, aż staną się rumiane.
3. Opakowanie Zupy borowikowej Knorr połącz z wodą pozostałą po gotowaniu grzybów i grzybami. Całość jeszcze raz zagotuj.
4. Do dużego naczynia wsyp kaszę gryczaną, ciecierzycę, fasolę, gotowy sos grzybowy oraz pokruszone orzechy. Dodaj ząbki czosnku, usmażone warzywa, musztardę, majeranek, kmin rzymski oraz gałkę muszkatołową. Wszystko razem dokładnie zmiel.
5. Posmaruj olejem formę do pieczenia i obsyp ją bułką tartą. Przełóż masę i również ją posyp po wierzchu bułką. Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Podawaj na zimno.

Zapiekane jajka pod pierzynką

Składniki:
• 8 jajek
• 150 g gotowanej szynki
• 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
• 200 g sera żółtego
• 50 ml wody
• 200 ml śmietany 36%
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 łyżeczka margaryny
• 4 łyżki bułki tartej
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 1 szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w plastry. Pamiętaj, aby odłożyć kilka kawałków jajek na bok do udekorowania dania. Zetrzyj na tarce ser żółty. Szynkę pokrój w cienkie paski - kilka plastrów również odłóż do dekoracji.
2. Fix Spaghetti Carbonara Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną. Wsyp pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zagotuj i zdejmij z ognia.
3. Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je margaryną i naprzemiennie układaj plastry jajek, szynki i sera. Poszczególne warstwy polewaj przyrządzonym wcześniej sosem.
4. Posyp zapiekankę z wierzchu tartą bułką, a następnie ozdób odłożonymi kawałkami szynki i jajek.
5. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut. Danie serwuj na ciepło, oprószone natką pietruszki.

Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:

• 800 g udźca z indyka bez kości
• 1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego Knorr
• 7 jajek
• 2 kajzerki namoczone w mleku
• 1 łyżeczka chili w proszku
• 1 pęczek natki pietruszki
• 100 g zielonych oliwek
• 100 g czarnych oliwek
• 100 g sera feta
Sposób przygotowania:

1. Mięso drobiowe zmiel na grubych oczkach i wymieszaj z bułkami odciśniętymi z mleka.
2. Do indyka dodaj łyżeczkę chili, Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, 2 jaja, posiekaną natkę pietruszki, oliwki pokrojone w plastry oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę. Dokładnie połącz składniki.
3. Połowę farszu ułóż w formie do ciasta, najlepiej o wymiarach 27 cm x 12 cm, wyłożonej pergaminem. Na środku zrób nieduże wgłębienie. Następnie porozkładaj 5 jaj, ugotowanych na twardo i obranych. Całość zakryj resztą farszu.
4. Postukaj pieczenią, upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 90 minut.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
13
Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 65

15 min
4
Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53568

>60 min
115

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133