Sezon na truskawki

Wojciech Modest Amaro rezygnuje z udziału w Gault&Millau

Przyznanie wyróżnień przewodnika Gault&Millau to niezwykle emocjonujące wydarzenie dla całego świata kulinariów. Jednak tegorocznej edycji towarzyszył skandal związany z najsłynniejszym, polskim szefem kuchni – Wojciechem Modestem Amaro.

Dla wielu szefów kuchni odznaczenie czapkami Gault&Millau jest równie ważne, co prestiżowe gwiazdki Michellina. Rekomendacje zawarte w żółtym przewodniku mają być symbolem najwyższych standardów kulinarnych oraz drogowskazem dla miłośników dobrego jedzenia. Lokale wyróżnione w ten sposób to chluba polskiej gastronomii. Niestety, tegoroczna edycja Gault&Millau odbyła się w atmosferze skandalu.

Wojciech Modest Amaro jest jednym z najbardziej znanych, polskich szefów kuchni. Jego restauracja w 2013 roku została wyróżniona gwiazdką Michelina i od tamtego czasu utrzymuje ten tytuł. Amaro był wielokrotnie nagradzany za innowacyjne podejście do polskiej kuchni oraz wyznaczanie nowych trendów kulinarnych. W 2015 roku otrzymał wyróżnienie Szefa Roku przyznawanego przez redakcję przewodnika Gault&Millau.

Wiele jednak wskazuje, iż drogi szefa Amaro i Gault&Millau Polska się rozeszły. Na profilu restauracji Atelier Amaro pojawiło się oświadczenie, w którym poinformowano, iż restauracja wycofuje się z udziału w przewodniku oraz nie wyraża zgody na wykorzystywanie w nim nazwy, logotypu ani imienia szefa kuchni. Informacja o tej decyzji miała zostać przekazana redakcji przewodnika już kilka miesięcy temu.

 

Mimo tego, decyzja szefa Amaro została zignorowana, a recenzja jego restauracji (skąd inąd bardzo pozytywna) ukazała się w tegorocznej edycji przewodnika. Wywołało to wściekłość kucharza, który poinformował, iż będzie dochodzić swoich praw przed sądem.

 

Ta sprawa podzieliła fanów Amaro. Część z nich stoi murem za kucharzem, przyznając mu prawo do decydowania o tym, gdzie i w jakim kontekście pojawiają się wzmianki jego restauracji. Wiele osób wskazywało również, iż publikacji żółtego przewodnika co roku towarzyszą ogromne kontrowersje. Dotyczą one głównie sposobu, w jaki wybiera się oraz nagradza poszczególne restauracje. Zwracano również uwagę na to, że w przeszłości kilka znanych lokali próbowało w podobny sposób odciąć się od żółtego przewodnika. Działania te były jednak bezskuteczne. Wśród komentujących całe zamieszanie pojawiła się również duża grupa osób, broniących prawa redakcji Gault&Millau do recenzji oraz własnych opinii.




Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

19
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

27