Wołowina - zdrowa czy nie?

W latach 90. ubiegłego wieku wybuchła epidemia choroby wściekłych krów i spożycie wołowiny drastycznie spadło. W zamian za nią na polskich stołach zagościł przede wszystkim drób oraz wieprzowina. Dopiero od niedawna wołowina z powrotem wraca do naszych łask. Dania z wołowiny to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad.

Wołowina rzadko gości na naszych stołach.   Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wołowina to samo zdrowie?

Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych składników potrzebnych naszemu organizmowi do poprawnego funkcjonowania. Wołowina jest mięsem średniokalorycznym - wartość kaloryczna zależna jest od ilości tłuszczu, która się w niej znajduje. Zawiera za to bardzo dużo składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo oraz pełnowartościowe białko, ponadto jest doskonałym źródłem witaminy B12, B1 i B6.

 

Książka kucharska: Dania z wołowiny. Kliknij!

Pomimo wielu zalet wołowiny należy pamiętać, że nie powinno się jej jeść więcej niż trzy razy w tygodniu. Odnosi się to nie tylko do wołowiny, ale do każdego czerwonego mięsa - zbyt częste spożywanie może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Podwyższony cholesterol, cukrzyca i otyłość to tylko kilka zagrożeń, które na nas czyhają, przez nieumiarkowanie jedzenie mięsa.

Według badań, regularne spożywanie mięsa (co najmniej 3 razy w tygodniu) przez mężczyzn, zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego z kolei dowiedli, że wołowina pochodząca z bydła karmionego trawą była zdrowsza niż pochodząca od krów karmionych paszami zbożowymi - miała lepszy profil lipidowy (w mniejszym stopniu podnosiła poziom "złego cholesterolu" we krwi) i zawierała mniej tłuszczu.


Jak najlepiej przyrządzić wołowinę? Kliknij!

wołowina


Należy pamiętać, że oprócz czerwonego mięsa do diety powinniśmy wkomponowywać mięso ryb oraz warzywa. Tylko dieta która ma zbilansowaną ilość różnych pokarmów i różnych składników odżywczych może nam zapewnić długie i zdrowe życie.


Najdroższe mięso świata

Najdroższa wołowina na świecie jest wytwarzana z mięsa bydła rasy Wagyu, które są hodowane w okolicach japońskiego miasteczka Kobe. Mięso z tamtejszego uboju jest niezwykłym doświadczeniem dla naszego podniebienia i portfela.

Bydło rasy Wagyu karmione jest specjalną ekologiczną paszą, składającą się między innymi ze zbóż, ryżu, ziemniaków i roślin strączkowych. Poza tym bydło otrzymuje specjalnie skomponowaną mieszankę witaminową oraz piwo - na lepsze trawienie oraz samopoczucie. Krowy masowane są specjalnymi rękawicami z trawy, oraz jest im puszczana muzyka klasyczna, aby były jak najbardziej odprężone. Ubój zwierząt jest humanitarny, ponieważ hodowcy starają się aby do ostatnich chwil krowy były zrelaksowane i spokojne.


Cechą charakterystyczną surowego mięsa Kobe jest marmurkowatość - wynika ona z masaży, które stymulują w tkance mięśniowej równomierne rozkładanie tłuszczu. Im większa marmurkowatość, tym wyższa klasa mięsa oraz delikatność i smak po przyrządzeniu.

Podczas gotowania mięsa Kobe tłuszcz wytapia się i nadaje dodatkowy aromat oraz soczystość mięsu. Najchętniej wykonuje się z tego mięsa sashimi, carpaccio oraz steki.

W restauracji za jedną porcję steku zapłacimy w granicach 200 złotych.


Schabowy idealny. Jaka jest jego tajemnica? Kliknij!

schabowy

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Słony karmel

Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...

Odsłon: 169

15 min
2
Dania główne Zimne nóżki po wiejsku

Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...

Odsłon: 135

60 min
3
Sałatki Sałatka na lunch

Sałatka na lunch z filetem z kurczaka, czerwoną papryką, białą fasolą i jajka...

Odsłon: 384

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

132