Sezon na truskawki

Wysoka jakość ukryta w złocie z polskich pól

O lekko słomkowym kolorze. Neutralnym smaku oraz zapachu. Świetnie sprawdza się podczas smażenia, pieczenia, gotowania. Idealny jako dodatek marynat do mięs lub sosów do lekkich, wiosennych sałat. Olej rzepakowy – kwintesencja zdrowia ukryta w naturze coraz częściej pojawia się na polskich stołach.

Fot. Skład oleju rzepakowego to nie tylko cenne kwasy tłuszczowe / materiał promocyjny

 

Tłoczony ze złotego, polskiego rzepaku olej rzepakowy jest jednym z popularniejszych tłuszczów roślinnych używanych w kuchni. Polki pokochały go za uniwersalność i dostępność. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 w odpowiednim stosunku w proporcji 2:1 wpływają na prawidłową gospodarkę lipidową organizmu. To naturalne bogactwo tak cenne dla naszego zdrowia przeciwdziałające rozwojowi miażdżycy, wspomagające leczenie chorób układu krążenia przede wszystkim poprzez wpływ na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. To o czym nie można zapominać to fakt, że w oleju rzepakowym jest nawet 10 razy więcej kwasów omega-3 niż np. w znanej i często przez nas używanej oliwie z oliwek.


Skład oleju rzepakowego to nie tylko cenne kwasy tłuszczowe. Zawarte w nim witaminy E i K oraz prowitamina A korzystnie wpływają na naszą skórę, włosy oraz paznokcie. Witamina E jest naturalnym przeciwutleniaczem wpływającym regenerująco na komórki organizmu. Nawilża i odżywia skórę. Wzmacnia paznokcie. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.


Olej rzepakowy jest ważnym element zbilansowanej diety. Pozwala w prosty sposób dostarczyć organizmowi ważnych składników, które będą wspierać nasz organizm w zachowaniu zdrowia. Jako składnik dań smażonych, gotowanych czy pieczonych nada im odpowiedniej konsystencji i delikatności. Ma wysoką temperaturę dymienia. Może być stosowany w kosmetyce. Idealnie sprawdza się podczas olejowania włosów czy paznokci. Na jego bazie można przygotować odżywcze peelingi do ciała z dodatkiem fusów z kawy i soku z cytryny lub regenerujące maseczki z bananem, płatkami owsianymi oraz miodem. Olej rzepakowy to cenny dar dla naszego zdrowia i urody. Prawdziwy skarb!

 

Więcej informacji można znaleźć na stronie https://olejrzepakowy.com i na Facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy.

 

 

 

 

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji."

 

materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

29
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25