Wystarczy dodać szczyptę do porannej kawy. Zahamuje apetyt i pozwoli szybciej schudnąć

Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa, która niezbędna jest do przygotowania sosu beszamelowego, świetnie pasuje również do mięs, wędlin, a także wchodzi w skład mieszanek korzennych. Nie wszyscy wiedzą jednak, że jest również genialnym dodatkiem do kawy. W poniższym artykule sprawdzimy, na co pomaga picie kawy z gałką muszkatołową.

Kawa z gałką muszkatołową, dlaczego warto ją pić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zastanawiasz się, co pić podczas diety odchudzającej? Dietetycy zalecają, aby przede wszystkim stawiać na wodę, bez obaw można sięgać również po niesłodzone herbaty i zioła. W redukcyjnym jadłospisie znajdzie się również miejsca dla kawy, aby urozmaicić jej smak, możesz dodać do niej przyprawy. Dziś przyjrzymy się bliżej kawie z gałką muszkatołową. Podpowiemy ci, jak ją zrobić, oraz na co pomaga picie kawy z gałką muszkatołową.

Sprawdź także: Dodasz do kawy zamiast cukru, centymetrów w pasie ubędzie. Polecany również dla diabetyków

Na co pomaga picie kawy z gałką muszkatołową?

Kawa sama w sobie kryje wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim cenimy ją za działanie pobudzające, ma także korzystny wpływa na układ nerwowy, poprawia nastrój, redukuje stres, wspiera pamięć i koncentrację, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona.

Pozytywnie działa także na układ sercowo-naczyniowy, poprawia krążenie, zmniejsza zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, a także pomaga regulować cukier we krwi oraz działa przeciwcukrzycowo. Kawa jest również źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają także właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Dodatkowo kawa jest sprzymierzeńcem osób na diecie odchudzającej, pobudza przemianę materii, a także pomaga spalić zbędną tkankę tłuszczową.

Dodatek gałki muszkatołowej do kawy zadziała przeciwzapalnie, usprawni również usuwanie toksyn z organizmu. Korzystnie wpłynie także na układ pokarmowy, wesprze trawienie, a także pomoże pozbyć się wzdęć, czy niestrawności. Przyprawie tej przypisuje się także działanie przeciwzakrzepowe, właściwości przeciwbólowe, przeciwalergiczne, a także zbijające gorączkę. Dodatkowo pomaga łagodzić nieprzyjemne objawy stresu. Kawa z gałką muszkatołową pomoże usprawnić proces odchudzania, ponieważ przyprawa ta hamuje uczucie głodu, dzięki czemu zmniejszy chęć podjadania pomiędzy posiłkami. 

Kawa z gałką muszkatołową – przepis i zastosowanie

Przygotowanie kawy z gałką muszkatołową jest banalnie proste. Wystarczy zaparzyć ulubioną czarną kawę, tak jak robisz to zazwyczaj. My polecamy użyć dobrej jakości, świeżo mielonej kawy. Następnie do gorącego napoju należy wsypać szczyptę gałki muszkatołowej. Możesz dodać do niej mleka lub napoju roślinnego, a także dosłodzić ją miodem, ksylitolem, stewią lub erytrytolem. Dobrze komponować będzie się tu również szczypta cynamonu lub kardamonu. 

Ile dziennie można spożyć gałki muszkatołowej? Warto pamiętać, że z gałką muszkatołową nie należy przesadzać, zazwyczaj zaleca się dodanie jedynie niewielkiej szczypty. Dawka powyżej sześciu gramów może mieć działanie halucynogenne. 

Przeciwwskazaniem do stosowania gałki muszkatołowej jest ciąża i okres karmienia piersią. Używanie tej przyprawy odradza się także osobom cierpiącym na epilepsję, alergikom, oraz małym dzieciom. 

Źródła: dietetycy.org.pl,medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Dodaj kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta jak chmurka »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Idealna dla sercowców i osób, które chcą schudnąć. Pij zamiast czarnej kawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ryżowa z ananasem

Prosta, nieskomplikowana , szybka i pyszna sałatka ryżowa z ananasem. Polecam

Odsłon: 24

15 min
4
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1722

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5