Zielony groszek - właściwości niedocenianego warzywa

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi babcie i mamy usilnie nakłaniały was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią!

Fot. 123RF/Picsel

Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu.

Należy do rodziny roślin strączkowych, a te jak wiadomo są bogatym źródłem białka i błonnika. Tylko w 100 g tych zielonych ziarenek znajdziemy 6,5 g białka i 4,3 g błonnika, który korzystnie wpływa na nasz organizm. Przede wszystkim reguluje pracę układu pokarmowego i jelit, a także, co ważne dla osób dbających o linie, wspomaga odchudzanie. Warto wiedzieć, że podczas stosowania jakiekolwiek diety możemy narazić nasz organizm na niedobór wielu witamin i minerałów, na szczęście zielony groszek ma ich pod dostatkiem.

Bogactwo witamin i minerałów

Groszek to nieocenione źródło witamin z grupy B, które odpowiedzialne są w głównej mierze za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawdzięczamy im także dobre samopoczucie oraz sprawność intelektualną.

Dzięki witaminie B2 zawartej w zielonym groszku pochwalić możemy się pięknymi i zdrowymi paznokciami, włosami oraz nieskazitelną skórą. Bierze ona także udział we wzmacnianiu odporności naszego organizmu i wzroku.

Niacyna zwana popularnie witaminą B3 pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszyć produkcję trójglicerydów (kwasów tłuszczowych, których nadmiar może powodować wiele schorzeń układu krwionośnego), w zamian za to pozwala podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi.

Kolejną witaminą, jaką znajdziemy w groszku jest witamina B6, doskonale łagodzi wszelkie skurcze mięśni, zwłaszcza dokuczliwe nocą drętwienie rąk czy nóg.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Zielone ziarenka bogate są również w witaminy K, A oraz C. Są one znakomitym budulcem kości, wpływają na ich prawidłowy rozwój i wzrost, a także przeciwdziałają osteoporozie i zapaleniu stawów.

Oprócz witamin, groszek to bogactwo potasu, magnezu i żelaza, stąd jego spożywanie zalecane jest kobietom w ciąży.

Zielony groszek, zarówno świeży jak i mrożony zawiera mnóstwo odżywczych składników i minerałów, dlatego powinniśmy jeść go jak najczęściej niezależnie od wieku. Jest to tym prostsze, że z tej rośliny możemy wyczarować mnóstwo fantastycznych potraw, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim błyskawiczne w przygotowaniu. Jeśli nie masz pomysłu, w jaki sposób włączyć go do jadłospisu, skorzystaj z propozycji naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

 

1. Czteroskładnikowa sałatka z zielonym groszkiem

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Makaron z łososiem i groszkiem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Omlet z groszkiem i szynką

Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Risotto z pokrzywami i groszkiem

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Marchewka z groszkiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Makaron z groszkowo-miętowym pesto

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Reklama

7. Pasta z groszku

Fot. Docherro na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Zielony groszek po francusku

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

Fot. Rzelkazag na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


11. Kotleciki z kalafiora i zielonego groszkum

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


12. Zielony chłodnik

Fot. KatesKitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 58

15 min
4
Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53538

>60 min
115

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133