Zupa wiśniowa z polentą

Choć nazwa może brzmieć zagadkowo, danie jest proste w przygotowaniu i sycące, a składniki z pewnością masz już w swojej kuchni. Wiśniowa zupa podawana na zimno w letnie dni to nie tylko ciekawa alternatywa dla klasycznych propozycji obiadowych, ale również bardzo kusząca nowość dla wszystkich małych odkrywców ciekawych smaków.

Fot. materiały prasowe

Składniki (4 porcje) :

· 1 kg wiśni

· 1 litr wody Mama i ja

· 250 ml śmietany do zupy

· 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (lub ilość według uznania)

· 1 łyżeczka cynamonu

· 1/2 łyżeczki soli

· 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo na polentę

· 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

· 1,5 szklanki wody Mama i Ja

· szczypta soli

Wykonanie :

1. Wiśnie wydryluj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut.

2. Dopraw solą, słodzikiem, cynamonem i zagotuj, a potem zmiksuj, aby rozdrobnić owoce.

3. Dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

4. Przelej wodę do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem, a następnie zagotuj.

5. Dodaj sól oraz mąkę, cały czas energicznie mieszając.

6. Gotuj 3-4 minuty, stale mieszając (np. trzepaczką).

7. Niewielką foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gorącą polentę. Odstaw do przestudzenia.

8. Chłodną polentę wyjmij z formy, pokrój w kostkę.

9. Zimną zupę podawaj z kostkami polenty.

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z warzyw z rosołu

Dzisiaj tradycyjna sałatka jarzynowa do której użyłam warzyw z rosołu. Sałatk...

Odsłon: 77

30 min
5
30 min
79
Desery Deserki karpatka z owocami

Pokochasz te deserki karpatka z owocami, ponieważ łączą w sobie wszystko, co...

Odsłon: 171

60 min
4
Ciasta Ciasto ze szpinakiem

Szukasz przepisu na efektowne ciasto dla swoich gości? Lubisz wyzwania w kuch...

Odsłon: 2585

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

131
Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

4