Ewa_Gotuje

Konkurs: Wygraj książkę "Kuchnia lwowska - Moja kulinarna podróż przez Galicję"

Odpowiedz na proste pytanie konkursowe i zostań właścicielem przepięknie wydanej książki Marianny Dushar "Kuchnia lwowska - Moja kulinarna podróż przez Galicję". Znajdziesz w niej sezonowe przepisy na potrawy łączące smak kuchni polskiej, ukraińskiej z wpływami żydowskimi, huculskimi, a nawet włoskimi.

Fot. materiały prasowe/ Wydawnictwo Znak Literanova

Marianna Dushar, rodowita lwowianka, antropolożka, autorka popularnego bloga panistefa.com i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych, zabierze cię w oszałamiającą podróż po Galicji – gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Efektem jest ponad sto przepisów, podzielonych sezonowo. Co więcej, książka została opatrzona obfitym wstępem dotyczącym historii kuchni lwowskiej przez  profesora Ihora Lylo.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować szpicowaną bryndzę, zupę fasolową z pulpetami czy gugłyki z orzechami i sosem żurawinowym, koniecznie weź udział w konkursie. Wystarczy, że za pomocą formularza odpowiesz na proste pytanie.

Na odpowiedzi czekamy od 13 do 20.09.2023 roku.

Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.

Źródło: Smaker.pl, materiały prasowe/ Wydawnictwo Znak Literanova

Opracowała: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 24009

30 min
36
Przetwory Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 100

15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0