Sezon na truskawki

Rozstrzygnięcie konkursu: "Jakie jest twoje ulubione danie na lato?"

Lato w pełni, a my już wiemy jakie potrawy lubicie najbardziej przygotowywać, kiedy z nieba leje się żar.

Fot. 123RF/Picsel

Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Spośród odpowiedzi wybraliśmy trzy, których autorzy będą mogli wybrać się na romantyczną kolację do Restauracji pod Różą w Krakowie, Restauracji Monopol we Wrocławiu oraz Restauracji Concept 13 w Warszawie. Laureatami konkursu zostali:

Pani Małgorzata Ch.

"Moje ulubione danie na lato to cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią. Uwielbiam grillowaną cukinię - mogę ją jeść tylko z solą. Ale w tej wersji jest jeszcze lepsza. Kawałki łososia zawijam w długie plastry cukinii , na których kładę listki mięty - nadają super świeżości w upały. Zawijańce nabijam na patyki do szaszłyka i skrapiam cytryną i posypuję pieprzem cytrynowym. Zapraszam przyjaciół, rozpalamy grilla, popijamy chłodne białe wino i czekamy chwilę na te pyszności - czegóż potrzeba więcej w letni wieczór ?"

Pani Agnieszka M.

"Moje ulubione danie na lato jest ... proste. Latem budzi się we mnie dusza leniuszka, który do kuchni raczej nie przychodzi przyrządzić wyszukany trzydaniowy obiad. Kluski z truskawkami i cukrem, młody bób, pół opakowania lodów bakaliowych, mieszkanka sałat z wędzonym łososiem itp... Takie są ulubione wakacyjne dania z mojego prywatnego menu - a które konkretnie to zależy od dnia i zawartości lodówki. Na przykład dziś na obiad zaserwowałam spaghetti z tuńczykiem. Czas roboczy przygotowania posiłku: ok. 20 minut. Mniam."

Magdalena S.

"Shakshuka to danie kuchni marokańskiej, ale poznałam je, gdy zrobiła mi je na śniadanie znajoma z Izraela. Jest lekkie, zdrowe, szybkie w przygotowaniu-czyli same atuty podczas leniwych upalnych dni. Danie to składa się z podduszonej na oliwie cebuli, czosnku, papryki, które zalane są sosem ze świeżych pomidorów. Cały ten sos jest bazą, na której smażymy jajko sadzone, a na koniec posypujemy pietruszką i szczypiorkiem. Rozlewające się na warzywach żółtko... niebo w gębie! Nie można zapomnieć o przyprawach, dla mnie dużo chili, pieprzu, papryka słodka. Często też dodaję cukinię albo kabaczek, czyli wszystko to, co akurat zerwałam w ogrodzie..."


Gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy do udziału w konkursie, gdzie do wygrania jest wielofunkcyjny sprzęt Multicooker marki Philips.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20