Sezon na truskawki

Rozstrzygnięcie konkursu: Za co cenisz włoską kuchnię?

My już wiemy za co najbardziej cenicie kuchnie włoską. Czas aby inni dowiedzieli się, co na jej temat myślą laureaci konkursu.

Nie spodziewaliśmy się, że tak wielu z Was uwielbia włoską kuchnię! Ilość nadesłanych do nas zgłoszeń przerosła nasze najśmielsze oczekiwania. Bardzo dziękujemy za tak liczny odzew. Aby nie przedłużać przejdziemy do sedna sprawy, mamy zaszczyt przedstawić Wam szczęśliwych zwycięzców:

Pani Gosia K.
„Włoska kuchnie cenie za naturalność i prostotę w przygotowaniu dla domowych koneserów. Nie trzeba godzinami stać w kuchni aby muc się rozkoszować eksplozją świeżych smaków, połączenia przypraw i konwencją, która wpasowuje się idealnie w polską rzeczywistość. Tak na prawde włoska kuchnia jest dobra dla osób takich jak ja - czyli dopiero poczatkujących z kuchenna przygodą :) Ze względu na prace i obowiązki nie mam czasu stać godzinami nad garnkami a potem kolejne godziny szorując te garnki dlatego ja mogę ocenić ten rodzaj kuchni 3 słowami - szybka, zdrowa, bardzo smaczna :)"

„Perfekcyjna"
„Za wielką naturalność, ciepło kojarzące się z rodziną, wspólnym biesiadowaniem, śmiechem przy stole i "instytucją mmammy". Za suszone na słońcu pomidory i umiejętność picia wina, za zielone zioła w glinianych doniczkach i smaki które mnie urzekają bogactwem doznań. Za kuchnię sytą, gorąca i namiętną, za ten pierwiastek który tak wyraźnie w tej kuchni odzwierciedla charakter Włochów."

Pani Urszula J.
„Cenię kuchnie włoską za to, że jest smaczna w zimę i lato!
Za bazylii zapach magiczny, i pomidorów kolor śliczny!
Za miękkość makaronów, niedających się oprzeć nikomu!Za ciasto od pizzy złote, które na schrupanie budzi ochotę!Za sery, wina i oliwę, co kulinarne czary zamieniają w możliwe:)"

„biurwa81"
„Za to że jest gorąca, jak Sycylijskie słońce, aromatyczna, jak pola Toskanii i lekka jak bryza Mórz, które ją otaczają."

Pani Magdalena
„cenię włoską kuchnię za to, że dzięki jej potrawom dziś jestem szczęśliwą mężatką... Przez żołądek do serca ... a raczej przez włoską kuchnię do serca! :)"

„DziablicaWKuchni"
„Kuchni włoskiej nie da się nie kochać. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Dlaczego ja kocham kuchnię włoską? Za prostotę! Sama gotuję, posiadam bloga kulinarnego czasem w całym tym szale, zabieganiu wymyślaniu potraw, fotografowaniu ich i umieszczaniu wraz z rzetelnym opisem w internecie muszę ugotować coś na szybko dla całej rodziny. Wtedy pada wybór właśnie na dania z kuchni włoskiej. Jak już mówiłam jest ona uniwersalna, dla każdego - pizza ma swoich miłośników nie bez powodu, przecież to my sami możemy komponować ulubione smaki na drożdżowym placku! To samo z risotto, może być podane w wielu odsłonach, w wariackich połączeniach z polskimi smakami, zamiast bulionu użyć możemy soku z buraczków (polecam!). Gdyby było tego mało powiem jeszcze, że kuchnia włoska, poza uniwersalnością, prostotą ma jeszcze jeden atut - składniki potrzebne do przygotowania większości dań są zazwyczaj bajecznie tanie, ogólnodostępne, a sezonowość używanych warzyw powoduje, ze jest ona szczególnie zdrowa. W tle zawsze rozgrywają się bajeczne prowansalskie nuty ziołowe. Czego więcej potrzeba?"

 

Zwycięzcom gratulujemy. Nagrody zostaną przesłane pocztą.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Truskawkowa Dama

Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc aromatyczne ciasto z truskawkami. Subtelne...

Odsłon: 13463

30 min
14
>60 min
34
Ciasta Ciasto Truskawkowe Pole

Ciasto złożone z trzech warstw: delikatnego biszkoptu, kremu budyniowo-jogurt...

Odsłon: 3997

60 min
10
Ciasta Tarta z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem budyniow...

Odsłon: 4079

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

17
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

26